fizyka zad.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alexsa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 14 gru 2009, 22:10
Podziękowania: 3 razy

fizyka zad.

Post autor: alexsa »

zad. 1
Samochód o masie 1500 kg. porusza się z prędkością 54 km./h W pewnej chwili kierowca wyłączył silnik i samochód zatrzymał się po upływie 30 s Oblicz średnią siłę oporów ruchu

zad.2
Na wózek o masie 0,2 kg. działa stała siła o wartości 1,21 N Oblicz drogę jaką przejedzie wózek po upływie 3 s od momentu chwili ruszenia
Bardzo proszę o pomoc drugie rozwiązane ale mam wątpliwości z pierwszym większy problem :O)
FighFoos
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 13 gru 2011, 21:21
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: fizyka zad.

Post autor: FighFoos »

1
tarcie (opór ruchu) powoduje ruch opozniony
T=m*a
m=1500kg
v=54km/h=15m/s

a=(Vp-Vk)/t
Vp-predkosc poczatkowa
Vp-predkosc koncowa (w tym wypadku 0)

a=(15-0)/30=0,5 m/s^2
a-opoznienie

T=m*a=1500*0,5=750N (niuton)

2
F=m*a
a=F/m
a=1,21/0,2=0,605 m/s^2

w ruchu jednostajnie przypieszonym droga wynosi s=1/2*a*t^2
s=1/2*0,605*3^2=1/2*0,605*9=2,7225m=2,72m


Mam nadzieję, że pomogłem.
Mogły wkraść się drobne błędy, ponieważ bardzo dawno miałem ten materiał, lecz wydaje mi się, że wszystko jest dobrze.
:D
ODPOWIEDZ