sześcian

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
crazymadzius
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 09 maja 2009, 00:12

sześcian

Post autor: crazymadzius »

Sześcian o długości krawędzi a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez trzy wierzchołki i nie zawierającą żadnej jego krawędzi. Oblicz stosunek objętości otrzymanych brył, na jakie ta płaszczyzna podzieliła sześcian.
gm22
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 mar 2009, 10:07

Post autor: gm22 »

V1 - ostrosłup w podstawie tr. prostokątny o boku a, wysokosc a
a-bok
\(V_1 = \frac{1}{3}\cdot\frac{a^2}{2}\cdot a = \frac{a^3}{6}\)
\(V_2 = a^3 - \frac{a^3}{6} = \frac{5a^3}{6}\)
\(\frac{V_1}{V_2} = \frac{\frac{a^3}{6}}{\frac{5a^3}{6}} = \frac{1}{5}\)
ODPOWIEDZ