Funkcja Eulera

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cherryvis3
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 21 gru 2010, 10:23
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Funkcja Eulera

Post autor: cherryvis3 »

Wykorzystując twierdzenie Eulera wyliczyć
\((3^{11})(mod26)\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\varphi(26)=(2-1)(13-1)=12\\NWD(3;\ 26)=1\\3^{\varphi(26)}\equiv1\ (mod\ 26)\\3^{12}\equiv1\ (mod\ 26)\\3^{11}=3^{12}\cdot3^{-1}\\3^{-1}\equiv9\ (mod\ 26)\\3^{11}\equiv1\cdot9\ (mod\ 26)\\3^{11}\equiv9\ (mod\ 26)\)
ODPOWIEDZ