W ciele Z 103 wyznaczyć element odwrotny do 33

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dominikola199
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 paź 2011, 17:18
Płeć:

W ciele Z 103 wyznaczyć element odwrotny do 33

Post autor: dominikola199 »

mam zadanie i z góry przepraszam jeżeli pomyliłam działy.

Zadanie:
1. W ciele Z 103 wyznaczyć element odwrotny do 33
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\begin{array}{c|c|c}1&0&103\\\hline 0&1&33\end{array}\ w_1-3w_2
\begin{array}{c|c|c}1&-3&4\\\hline 0&1&33\end{array}\ w_2-8w_1
\begin{array}{c|c|c}1&-3&4\\\hline -8&\fbox{25}&1\end{array}
33^{-1}\equiv 25\pmod{103}\)
ODPOWIEDZ