Mam na fizykę 2 zadania z wektorów. Pierwsze zrobione bez problemu a drugie jakoś dziwne się wydaje.
długość \(\vec{a} = 1\)
długość \(\vec{b} = 3\)
iloczyn skalarny\(\vec{a} \circ \vec{b} = -5\)
\(\vec{p} = \vec{a} - \vec{b}\)
\(\vec{q} = 2 \vec{a} + 3 \vec{b}\)
trzeba obliczyć iloczyn skalarny: \(\vec{p} \circ \vec{q}\)
zaczynam tak:
\(-5 = 3*1*cos \alpha
cos \alpha = - \frac{5}{3}\)
co nie jest prawdą bo cos ma wartości od -1 do 1.
Czy to błąd w treści zadania czy jakoś inaczej można to zrobić?
Wektory
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- KamilWit
- Moderator
- Posty: 1484
- Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
- Podziękowania: 370 razy
- Otrzymane podziękowania: 266 razy
- Płeć:
Re: Wektory
długość \(\vec{a} = 1\)
długość \(\vec{b} = 3\)
iloczyn skalarny\(\vec{a} \circ \vec{b} = -5\)
iloczyn skalarny\(\vec{a} \circ \vec{b} =\vec{a} * \vec{b} *cos \alpha\)
\(- \ \frac { 5 } {3 } \ = cos \alpha\)
\(- 1 \ \frac { 2 } { 3 } \ \ = cos \alpha , \alpha \in \ \emptyset\)
długość \(\vec{b} = 3\)
iloczyn skalarny\(\vec{a} \circ \vec{b} = -5\)
iloczyn skalarny\(\vec{a} \circ \vec{b} =\vec{a} * \vec{b} *cos \alpha\)
\(- \ \frac { 5 } {3 } \ = cos \alpha\)
\(- 1 \ \frac { 2 } { 3 } \ \ = cos \alpha , \alpha \in \ \emptyset\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 59
- Rejestracja: 31 sty 2011, 18:07
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 59
- Rejestracja: 31 sty 2011, 18:07
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć: