Ilość dziesiątek

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

Ilość dziesiątek

Post autor: kwiatek1414 »

Ile dziesiątek otrzymamy gdy pomnożymy trzy dziesiatki przez trzy dziesiątki?
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

dziesiątka - a
\(3 a * 3a = 9a^2\)
np.
3 dziesiątki - 30 * 30 = 900
czyli:
\(9 * 10^2 = 9 * 100\)
jesli chodzilo , ze iloczyn dziesiatek, to :
jej sory, nie zauważyłem , że szkoła podstawowa xd...
może chodzi
\(10 * 10 * 10 * ( 10 * 10 *10 ) = 10^6\)
nie wiem jak dokładniej rozumieć trzy dziesiątki.. iloczyn trzech dziesiatek,czy trzydziesci ?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Otrzymamy \(10^6=1000000=100000 \cdot 10\) czyli \(100000\) dziesiątek
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ