macierze
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
macierze
Wyznaczyć \(A^2,\ A^2-2G,\ AI_2,\ AI_3,\ (A^T-2G)B,\ D(2A+G)^T\) Jeżeli jest to niemożliwe - wyjaśnić dlaczego.
\(A=\begin{bmatrix}3&1\\2&1\end{bmatrix}\)
\(G=\begin{bmatrix}1&-3\\2&-2\end{bmatrix}\)
\(B=\begin{bmatrix}-1&3&1\\-2&0&2\end{bmatrix}\)
\(D=\begin{bmatrix}0&3\\2&1\\4&0\end{bmatrix}\)
\(A=\begin{bmatrix}3&1\\2&1\end{bmatrix}\)
\(G=\begin{bmatrix}1&-3\\2&-2\end{bmatrix}\)
\(B=\begin{bmatrix}-1&3&1\\-2&0&2\end{bmatrix}\)
\(D=\begin{bmatrix}0&3\\2&1\\4&0\end{bmatrix}\)
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
Re: macierze
\(A^2=\begin{bmatrix}3&1\\2&1\end{bmatrix}\cdot \begin{bmatrix}3&1\\2&1\end{bmatrix}= \begin{bmatrix}11&4\\8&3\end{bmatrix}\)
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
Re: macierze
\(A^2-2G= \begin{bmatrix}11&4\\8&3\end{bmatrix}-2\begin{bmatrix}1&-3\\2&-2\end{bmatrix}= \begin{bmatrix}9&10\\4&7\end{bmatrix}\)
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
Re: macierze
\(AI_2=\begin{bmatrix}3&1\\2&1\end{bmatrix}\cdot \begin{bmatrix}1&0\\0&1\end{bmatrix}= \begin{bmatrix}3&1\\2&1\end{bmatrix}\)
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
Re: macierze
\((A^T-2G)B=(\begin{bmatrix}3&2\\1&1\end{bmatrix}-2\begin{bmatrix}1&-3\\2&-2\end{bmatrix})\cdot \begin{bmatrix}-1&3&1\\-2&0&2\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}1&8\\-3&5\end{bmatrix}\cdot \begin{bmatrix}-1&3&1\\-2&0&2\end{bmatrix}= \begin{bmatrix}-17&3&17\\-7&-9&7\end{bmatrix}\)
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
Re: macierze
\(D(2A+G)^T=\begin{bmatrix}0&3\\2&1\\4&0\end{bmatrix}(2\begin{bmatrix}3&1\\2&1\end{bmatrix}+ \begin{bmatrix}1&-3\\2&-2\end{bmatrix})^T=\begin{bmatrix}0&3\\2&1\\4&0\end{bmatrix}(\begin{bmatrix}7&-1\\6&0\end{bmatrix})^T=\begin{bmatrix}0&3\\2&1\\4&0\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}7&6\\-1&0\end{bmatrix}= \begin{bmatrix}-3&0\\13&12\\28&24\end{bmatrix}\)
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
Re:
nie widzę tego zadania... gdzie ono jest??ewcia541 pisze:dziękuję za pomoc.mam pytanie czy jesteś w stanie rozwiązać jeszcze jedno zadanie które jest pod tematem zadanie z treścią z macierzy?
\((A^T-2G)B\)=\((\begin{bmatrix}3&2\\1&1\end{bmatrix}-2\begin{bmatrix}1&-3\\2&-2\end{bmatrix})\cdot \begin{bmatrix}-1&3&1\\-2&0&2\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}1&8\\-3&5\end{bmatrix}\cdot \begin{bmatrix}-1&3&1\\-2&0&2\end{bmatrix}= \begin{bmatrix}-17&3&17\\-7&-9&7\end{bmatrix}\)
o tan przykład mi chodziło,że jest zamieniona macierz \(A^T\)
o tan przykład mi chodziło,że jest zamieniona macierz \(A^T\)
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
Re: macierze
macie A to jest \(\begin{bmatrix}3&1\\2&1\end{bmatrix}\)
zatem \(A^T=\begin{bmatrix}3&2\\1&1\end{bmatrix}\) i tak też wpisałam
zatem \(A^T=\begin{bmatrix}3&2\\1&1\end{bmatrix}\) i tak też wpisałam