równanie parametryczne

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

równanie parametryczne

Post autor: MrVonzky »

Znaleść miejsca przecięcia prostej

\(x=4-2t,y=-6+t\), gdzie \(t \in R\), z osiami układu współrzędnych. czy punkt \(P(4,7)\) należy do tej prostej?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Prosta
\(\{x=4-2t\\y=-6+t\)
przechodzi przez punkt (4, -6)
Punkt (4, 7) nie należy do tej prostej

Dla x=4 mamy t=0, a dla t=0 jest y=-6 (a nie 7)
ODPOWIEDZ