procent

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
widelec123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 100
Rejestracja: 23 sty 2010, 14:11

procent

Post autor: widelec123 »

Jakie oprocentowanie w skali roku proponuje bank jeśli gwarantuje potrojenie kapitału w ciągu 2,5 roku i stosuje kapitalizacje półroczną złożoną?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(3K=K(1+\frac{p}{2\cdot 100})^5\;/:K
3=(1+\frac{p}{200})^5\;/()^{\frac{1}{5}}\\
3^{\frac{1}{5}}=1+\frac{p}{200}\\
1,2473-1=\frac{p}{200}\\
0,2473\cdot 200=p\\
p\approx 49%\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ