zad.1
\(\frac{(2\sqrt{3}-i)(-2-2\sqrt{3}i)}{2+2i}\)
zad.2
Znajdź liczby rzeczywiste a, b spełniające podane równania:
\(a(2+3i)+b(5-2i)=-8+7i\)
Liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 14 wrz 2011, 09:06
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
1.
Jeśli tam brakuje jednej dwójki, czyli, jeśli powinno być:
\(\frac{(2\sqrt{3}-2i)(-2-2\sqrt{3}i)}{2+2i}\)
to:
\(=\frac{4(\frac{\sqrt{3}}{2}-\frac{1}{2}i)\cdot4(-\frac{1}{2}-\frac{\sqrt{3}}{2}i)}{2\sqrt{2}(\frac{\sqrt{2}}{2}+\frac{\sqrt{2}}{2}i)}=\\=\frac{4\sqrt{2}[cos(\frac{11}{6}\pi)+i sin(\frac{11}{6}\pi)][cos(\frac{4}{3}\pi)+i sin(\frac{4}{3}\pi)]}{cos(\frac{\pi}{4})+i sin(\frac{\pi}{4})}=\\=4\sqrt{2}[cos(\frac{35}{12}\pi)+i sin(\frac{35}{12}\pi)]=4\sqrt{2}[cos(\frac{11}{12}\pi)+i sin(\frac{11}{12}\pi)]\)
Nie wiem, czy o to chodziło
Jeśli tam brakuje jednej dwójki, czyli, jeśli powinno być:
\(\frac{(2\sqrt{3}-2i)(-2-2\sqrt{3}i)}{2+2i}\)
to:
\(=\frac{4(\frac{\sqrt{3}}{2}-\frac{1}{2}i)\cdot4(-\frac{1}{2}-\frac{\sqrt{3}}{2}i)}{2\sqrt{2}(\frac{\sqrt{2}}{2}+\frac{\sqrt{2}}{2}i)}=\\=\frac{4\sqrt{2}[cos(\frac{11}{6}\pi)+i sin(\frac{11}{6}\pi)][cos(\frac{4}{3}\pi)+i sin(\frac{4}{3}\pi)]}{cos(\frac{\pi}{4})+i sin(\frac{\pi}{4})}=\\=4\sqrt{2}[cos(\frac{35}{12}\pi)+i sin(\frac{35}{12}\pi)]=4\sqrt{2}[cos(\frac{11}{12}\pi)+i sin(\frac{11}{12}\pi)]\)
Nie wiem, czy o to chodziło
Albo - bez postaci trygonometrycznej:
\(=\frac{(2\sqrt{3}-2i)(-2-2\sqrt{3}i)}{2+2i}=\frac{-4\sqrt{3}+4i-12i+4\sqrt{3}i}{2+2i}=\\=\frac{-8\sqrt{3}-8i}{2+2i}=\frac{-4\sqrt{3}-4i}{1+i}\ \cdot\ \frac{1-i}{1-i}=\\=\frac{-4\sqrt{3}-4i+4\sqrt{3}i+4i^2}{1-i^2}=\frac{-4\sqrt{3}-4+(4\sqrt{3}-4)i}{2}=\\=(-2\sqrt{3}-2)+(2\sqrt{3}-2)i\)
\(=\frac{(2\sqrt{3}-2i)(-2-2\sqrt{3}i)}{2+2i}=\frac{-4\sqrt{3}+4i-12i+4\sqrt{3}i}{2+2i}=\\=\frac{-8\sqrt{3}-8i}{2+2i}=\frac{-4\sqrt{3}-4i}{1+i}\ \cdot\ \frac{1-i}{1-i}=\\=\frac{-4\sqrt{3}-4i+4\sqrt{3}i+4i^2}{1-i^2}=\frac{-4\sqrt{3}-4+(4\sqrt{3}-4)i}{2}=\\=(-2\sqrt{3}-2)+(2\sqrt{3}-2)i\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 14 wrz 2011, 09:06
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re:
Irena, nie brakuje tam po \(3\sqrt{3}\) i ?
\(\frac{-3\sqrt{3}-5i+3\sqrt{3}+5i^2}{1-i^2}=\frac{-3\sqrt{3}-5}{2}+\frac{3\sqrt{3}-5}{2}i\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2011, 13:31 przez Geographic, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Re:
\(\{2a+5b=-8/\ \cdot2\\3a-2b=7\ /\cdot5\)Geographic pisze:Jak wyliczyłeś że a wyszło 1 a b -2 ?octahedron pisze:\(2.
{\{2a+5b=-8\\3a-2b=7}
{\{a=1\\b=-2}\)
\(\{4a+10b=-16\\15a-10b=35\)
\(19a=19\\a=1\\2+5b=-8\\5b=-10\\b=-2\)
\(\{a=1\\b=-2\)