Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
trzewior
- Często tu bywam
- Posty: 172
- Rejestracja: 04 paź 2010, 18:57
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Post
autor: trzewior »
\((1+i)(cos \alpha +i sin \alpha ),\)
-
irena
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9858 razy
- Płeć:
Post
autor: irena »
Zapisz treść zadania, bo nie bardzo wiem, o co chodzi - zapisać ten iloczyn w postaci trygonometrycznej?
-
trzewior
- Często tu bywam
- Posty: 172
- Rejestracja: 04 paź 2010, 18:57
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Post
autor: trzewior »
Dokładnie
-
irena
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9858 razy
- Płeć:
Post
autor: irena »
\(1+i=\sqrt{2}(\frac{\sqrt{2}}{2}+\frac{\sqrt{2}}{2}i)=\sqrt{2}(cos(\frac{\pi}{4})+i sin(\frac{\pi}{4}))\)
\((1+i)(cos\alpha+i sin\alpha)=\sqrt{2}[cos(\alpha+\frac{\pi}{4})+i sin(\alpha+\frac{\pi}{4})]\)