1.) Samochód poruszał się z prędkością = 72 km/h i zatrzymał się po 10 sekundach .Oblicz przyspieszenie i drogę hamowania.
2.) Oblicz drogę pokonaną przez ciało ,przez 4 sekundy ruchu,jeżeli V=8t+2
1.Oblicz przyspieszenie i drogę hamowania. 2.Oblicz drogę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
\(v_0=72\frac{km}{h}=20\frac{m}{s}\\v_k=0\frac{m}{s}\\a=\frac{0-20}{10}\frac{m}{s^2}=-2\frac{m}{s^2}\)
Przyspieszenie tego ruchu wynosi \(-2\frac{m}{s^2}\).
Czyli - opóźnienie ruchu jest równe \(2\frac{m}{s^2}\).
Ponieważ końcowa prędkość samochodu jest zerowa, więc
\(a=2\frac{m}{s^2}\\t=10s\\s=\frac{at^2}{2}\\s=\frac{2\frac{m}{s^2}\cdot10^2s^2}{2}=50m\)
Droga hamowania była równa 50m.
\(v_0=72\frac{km}{h}=20\frac{m}{s}\\v_k=0\frac{m}{s}\\a=\frac{0-20}{10}\frac{m}{s^2}=-2\frac{m}{s^2}\)
Przyspieszenie tego ruchu wynosi \(-2\frac{m}{s^2}\).
Czyli - opóźnienie ruchu jest równe \(2\frac{m}{s^2}\).
Ponieważ końcowa prędkość samochodu jest zerowa, więc
\(a=2\frac{m}{s^2}\\t=10s\\s=\frac{at^2}{2}\\s=\frac{2\frac{m}{s^2}\cdot10^2s^2}{2}=50m\)
Droga hamowania była równa 50m.
Re: 1.Oblicz przyspieszenie i drogę hamowania. 2.Oblicz drog
dzisiaj rozwiazywaliśmy do pierwsze zadanie na lekcji..i ta droga hamowania jest 100 m ,bo s=Vp*t+1\2 at 2
więc s = 20*10+1/2*(-2)*10 2
s=200+1/2*2/1*100
więc 2 się skrócą
s = 200-100 = 100 m
przy ' t' we wzorze i 10 ,2 oznacza kwadrat
więc s = 20*10+1/2*(-2)*10 2
s=200+1/2*2/1*100
więc 2 się skrócą
s = 200-100 = 100 m
przy ' t' we wzorze i 10 ,2 oznacza kwadrat