L. zespolone w układzie kartezjańskim

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ana0503
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 100
Rejestracja: 31 sie 2011, 07:42
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

L. zespolone w układzie kartezjańskim

Post autor: ana0503 »

Zapisz w układzie kartezjańskim współrzędne punktu
a) (5cos\(\frac{ \pi }{3}\),5sin \(\frac{ \pi }{3})\)

b)(2cos\(\frac{ \pi }{2}\),2sin\(\frac{ \pi }{2})\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\(cos(\frac{\pi}{3})=\frac{1}{2}\\sin(\frac{\pi}{3})=\frac{\sqrt{3}}{2}\\(\frac{5}{2};\ \frac{5\sqrt{3}}{2})\)


b)
\(cos(\frac{\pi}{2})=0\\sin(\frac{\pi}{2})=1\\(0;\ 2)\)
ODPOWIEDZ