Równanie

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patrycjaa_93
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 28 kwie 2011, 18:55
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Równanie

Post autor: patrycjaa_93 »

Dla jakiej wartości parametru a równanie 7081x + 7373y = a ma rozwiązanie w liczbach całkowitych
Z algorytmu Euklidesa wyznaczyłam NWD=73 i x=25 y=-24 dalej nie wiem co zrobić
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Re: Równanie

Post autor: octahedron »

Równanie ma rozwiązanie, gdy zachodzi:
\(NWD(7081,7373)=73=NWD(7081,7373,a)\)
czyli parametr musi być postaci:
\(a=73k,\ k\in C\)
ODPOWIEDZ