Korzystając z wzoru dwumianowego newtona obliczyć sumy:
a) \(\sum_{k=0}^{n}{n \choose k}\)
b) \(\sum_{k=0}^{n}{n \choose k}\) \(2^{k}\)
c) \(\sum_{k=0}^{n}{n \choose k}(-1)^{k}\)
Jeśli ktoś wie jak to zrobić będę wdzięczny. . Ja osobiście nie mam pojęcia jak za to się zabrać dlatego pisze tu tego swojego 1 posta.
dwumian newtona
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1118 razy
- Płeć:
b)
\(\sum_{k=0}^{n}\)\({n \choose k}\) \(2^{k}\)
\((a + b)^n = \sum_{k=0}^{\infty} \; {n \choose k} a^{n-k}b^k\)
\(\sum_{k=0}^{n} {n \choose k} 2 ^{k}= \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} 1 ^{n-k}2 ^{k} = (1+2) ^{n} = 3 ^{n}\)
\(\sum_{k=0}^{n}\)\({n \choose k}\) \(2^{k}\)
\((a + b)^n = \sum_{k=0}^{\infty} \; {n \choose k} a^{n-k}b^k\)
\(\sum_{k=0}^{n} {n \choose k} 2 ^{k}= \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} 1 ^{n-k}2 ^{k} = (1+2) ^{n} = 3 ^{n}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1118 razy
- Płeć:
Re: dwumian newtona
c)
\(\sum_{k=0}^{n}{n \choose k}(-1)^{k}\)
\((a + b)^n = \sum_{k=0}^{\infty} \; {n \choose k} a^{n-k}b^k\)
\(\sum_{k=0}^{n}{n \choose k}(-1)^{k}= \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} 1 ^{n-k}(-1) ^{k} = (1-1) ^{n} = 0\)
\(\sum_{k=0}^{n}{n \choose k}(-1)^{k}\)
\((a + b)^n = \sum_{k=0}^{\infty} \; {n \choose k} a^{n-k}b^k\)
\(\sum_{k=0}^{n}{n \choose k}(-1)^{k}= \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} 1 ^{n-k}(-1) ^{k} = (1-1) ^{n} = 0\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.