wektory, stosunek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 422
- Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
- Podziękowania: 94 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
wektory, stosunek
Niech \(\vec{a}\) i \(\vec{b}\) będa wektorami wodzącymi odpowiednio punktów \(A\), \(B\) oraz niech punkt\(P\) dzieli odcinek \(AB\) w stosunku\(2:3\). Znaleźć wektor wodzący punktu\(P\).
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: wektory, stosunek
\(\vec{PA}=\frac{2}{5}\cdot\vec{BA}
\vec{a}-\vec{p}=\frac{2}{5}\cdot(\vec{a}-\vec{b})
\vec{p}=\vec{a}-\frac{2}{5}\cdot(\vec{a}-\vec{b})=\frac{3}{5} \cdot \vec{a}+\frac{2}{5} \cdot \vec{b}\)
\vec{a}-\vec{p}=\frac{2}{5}\cdot(\vec{a}-\vec{b})
\vec{p}=\vec{a}-\frac{2}{5}\cdot(\vec{a}-\vec{b})=\frac{3}{5} \cdot \vec{a}+\frac{2}{5} \cdot \vec{b}\)