Walczę z tym zadaniem, ale wciąż jest 0:1... Odnajdzie się ktoś, kto będzie mógł przynajmniej mnie naprowadzić na jakikolwiek trop?
Żarówka latarki kieszonkowej wysyła promieniowanie o P=1W we wszystkich kierunkach. Średnia dlugość fali promieniowania wynosi 1um. Oblicz liczbę fotonów padających w ciągu \Delta t=1s na powierzchnię S=1cm2, ustawioną prostopadle do promieni w odległości l=1km.
Fizyka atomu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Fizyka atomu
\(P=1\ W
\lambda=1\ \mu m
\Delta t=1\ s
S=1\ cm^2
l=1\ km
h\text{ - stala Plancka}\)
Żarówka w czasie \(\Delta t\) wytwarza energię
\(E=P\Delta t\)
Światło rozchodzi się równomiernie we wszystkich kierunkach, czyli mamy kulę. W odległości \(l\) jej powierzchnia wynosi \(4\pi l^2\), więc na powierzchnię \(S\) przypada energia:
\(E'=E\cdot\frac{S}{4\pi l^2}=\frac{SP\Delta t}{4\pi l^2}\)
Jeden foton niesie energię:
\(E_f=h\nu=\frac{hc}{\lambda}\)
więc w czasie \(\Delta t\) na powierzchnię \(S\) pada
\(n=\frac{E'}{E_f}=\fbox{\frac{SP\Delta t\lambda}{4\pi l^2hc}}\) fotonów
\lambda=1\ \mu m
\Delta t=1\ s
S=1\ cm^2
l=1\ km
h\text{ - stala Plancka}\)
Żarówka w czasie \(\Delta t\) wytwarza energię
\(E=P\Delta t\)
Światło rozchodzi się równomiernie we wszystkich kierunkach, czyli mamy kulę. W odległości \(l\) jej powierzchnia wynosi \(4\pi l^2\), więc na powierzchnię \(S\) przypada energia:
\(E'=E\cdot\frac{S}{4\pi l^2}=\frac{SP\Delta t}{4\pi l^2}\)
Jeden foton niesie energię:
\(E_f=h\nu=\frac{hc}{\lambda}\)
więc w czasie \(\Delta t\) na powierzchnię \(S\) pada
\(n=\frac{E'}{E_f}=\fbox{\frac{SP\Delta t\lambda}{4\pi l^2hc}}\) fotonów