Dowód z NWD

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patrycjaa_93
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 28 kwie 2011, 18:55
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Dowód z NWD

Post autor: patrycjaa_93 »

Udowodnij że NWD(a,b)= NWD(a-kb,b), a NWD(a,b)=d
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Sprawdź treść, bo ta jest bez sensu.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Arni123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 135
Rejestracja: 06 wrz 2011, 10:39
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 52 razy
Płeć:

Post autor: Arni123 »

Myślę ,że powinno to brzmieć następująco: Udowodnij ,że jeżeli NWD(a,b)=d to NWD(a-kb,b)=d, dla k bodącej pewną liczbą całkowitą.
patrycjaa_93
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 28 kwie 2011, 18:55
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: patrycjaa_93 »

zgadza się
ODPOWIEDZ