Jak znaleźc pochodną

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Jak znaleźc pochodną

Post autor: ewelka-6 »

\(f(x)=cos3x-sinx\)

\(f(x)=8x^(^-^3,^5^)-x^2\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\(f'(x)=-3sin3x-cosx\)


b)
\(f'(x)=-28x^{-4,5}-2x\)
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Post autor: ewelka-6 »

a dlaczego jest -28x do -4,5
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Bo
\((8x^{-3,5})'=8\cdot(-3,5)\cdot x^{-3,5-1}=-28x^{-4,5}\)
ODPOWIEDZ