Dowód z podzielności

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patrycjaa_93
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 28 kwie 2011, 18:55
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Dowód z podzielności

Post autor: patrycjaa_93 »

Udowodnij że jeżeli
1) a|a, a|b, b|a to a=b lub a=-b
2) a|0 0|a to a=0
Dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: Dowód z podzielności

Post autor: kamil13151 »

Co do drugiego to raczej błędne, bo \(a\) nie może być podzielne przez 0, bo nie możemy dzielić przez zero.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

1)\(a|a, a|b, b|a\) to \(a=b \vee a=-b\)

\(a|b \Rightarrow b=ka \ \ k \in C\)
\(b|a \Rightarrow a=lb \ \ l \in C\)

no to \(ab=ab \cdot kl\) czyli \(kl=1\), a ponieważ \(k,l \in C\) to \(kl \in C\) czyli \(k=l=1 \vee k=l=-1\)
w pierwszym przypadku a=b, a w drugim a=-b
CBDO
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Dowód z podzielności

Post autor: radagast »

kamil13151 pisze:Co do drugiego to raczej błędne, bo \(a\) nie może być podzielne przez 0, bo nie możemy dzielić przez zero.
Właściwie to nie. Z fałszywego poprzednika implikacji wynika prawda, a wiec niem czego dowodzić . Prawda i juz !
Ale rzeczywiście, pewnie źle to przepisałaś
ODPOWIEDZ