No i po maturze

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kujdak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 26 kwie 2008, 16:13

Post autor: kujdak »

będzie z zaniżonym wyniku ponad 60% ale dokładnie nie wiem.

Jeżeli w zadaniu z ostrosłupem, wyliczyłem punkt A - dobrze, a w B machnąłem się w obliczeniach (typowy błąd coś źle skróciłem) będę miał 4 pkt z 5 ?
snufkin_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 27 mar 2008, 13:00

Post autor: snufkin_ »

bedzie mial :P tak mi sie wydaje.... za wynik jest 1 pkt... mysl optymistycznie :D
kujdak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 26 kwie 2008, 16:13

Post autor: kujdak »

a w zadaniu 8, za wyznaczenie środków oraz promieni i podanie skali k=-2 ile pkt na 4 możliwych? 2/1 ?
jesien
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 30 kwie 2008, 15:22

Post autor: jesien »

no właśnie...mam podobny problem...w zadaniu ostatnim z trójkątem korzystałam z twierdzenia cosinusów i zrobiłam rachunkowy błąd. Ale tak 3 pkt na 4 dostane chyba, co nie? :/
poza tym nie policzyłam najmniejszej wartości logarytmu...ale ogólnie zadowolona jestem. Maturka nie była taka straszna.

pozdrawiam :)
snufkin_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 27 mar 2008, 13:00

Post autor: snufkin_ »

hehehe :D ja zrobilem tez to samo :P plus rysunek :D:D:D:D okaze sie :)
Awatar użytkownika
silenius
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 27 kwie 2008, 21:23

Post autor: silenius »

koło 80 procent, walnąłem się gdzieś w zadaniu z p i q :P , napisalem ze dla 3 jest 0 rozwiazan (reszta tak samo - jak myslicie ile dostane za to punktow? ) , no i gdzies sie wkradl blad w zadaniu z jednokladnoscia
longer
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 maja 2008, 13:23

Post autor: longer »

Pytanie odnośnie pytania 1. Czy można przekształcić 4 dane punkty w symetrii i następnie sprawdzić zgodność otrzymanych współrzędnych przez podstawienie do wzoru funkcji g(x)?
katia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 09 maja 2008, 18:43

Post autor: katia »

ja mam takie odpowiedzi jak cke;] wszystkie dobre wyniki, ale nie wiem czy czegos nie potracilam na dowodach..
swoja droga niektorzy u mnie z klasy stwierdzili ze w 12 sa 2 wyniki i ze drugi to 15,hm.ja nie mam tak cke tez nie podalo takiego wyniku...
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1865
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Osobiście jestem lekko zszokowany zadaniem 1, bo tam nie jest napisane, że jest to wielomian stopnia 3, więc na mój gust to zadanie nie da sie rozwiązać i rozwiązanie podane w kluczu jest błędne (zakłada sie, że jest to wielomian stopnia 3) - można spreparować wielomian stopnia 5, żeby tak wyglądał. Gdyby natomiast wiedzieć, że jest to wielomian stopnia to taki wielomian jest wyznaczony przez 4 punkty na wykresie i takie rozwiązanie z puntami powinno być ok (choć to tak naprawdę zależy jakie punkty wybrałeś).
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1865
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Może mnie zaćmiło, ale moim zdaniem, jedyny sposób, że by wykazać, że to naprawdę jest wielomian stopnia 3, to zobaczenie na wykresie, że nie ma punktów przegięcia, a to raczej nie jest materiał z kanonu liceum.
longer
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 maja 2008, 13:23

Post autor: longer »

supergolonka pisze:Osobiście jestem lekko zszokowany zadaniem 1, bo tam nie jest napisane, że jest to wielomian stopnia 3, więc na mój gust to zadanie nie da sie rozwiązać i rozwiązanie podane w kluczu jest błędne (zakłada sie, że jest to wielomian stopnia 3) - można spreparować wielomian stopnia 5, żeby tak wyglądał. Gdyby natomiast wiedzieć, że jest to wielomian stopnia to taki wielomian jest wyznaczony przez 4 punkty na wykresie i takie rozwiązanie z puntami powinno być ok (choć to tak naprawdę zależy jakie punkty wybrałeś).
wybrałem 3 miejsca zerowe oraz podany punkt (0,90)
a_s_ka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 16 kwie 2008, 18:52

Post autor: a_s_ka »

mnie tez się wydawało dziwne, ze nie podali stopnia tego wielomianu, ale stwierdziłam ze skoro mają sie równać to muszą być tego samego stopnia, no i tak założyłam. W każdym razie robiłam tak jak podali z cke.
snufkin_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 27 mar 2008, 13:00

Post autor: snufkin_ »

ej no już nie wybrzydzajcie :P widać że wszyscy mają ładne wyniki i zdali :D oczywiście nie musze mówić o wielkiej zasłudze zadania.info :>:> cieszmy się i radujmy :P
matóżysta
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 10 maja 2008, 17:30

Post autor: matóżysta »

j/snufkin_

Kilka dni z zadaniami z zadania.info dały mi naprawdę dużo.

Co do I zadania:
Jeśli od razu napisałem, że wielomian jest w postaci W(x)=(x+6)(x+5)(x+3) (nie uwzględniłem a) i za chwilę pokazałem, że dzieje się tak dlatego, że W(90)=0, a w dalszej części zadania wszystko wyszło ok, to wpadnie chociaż 1 pkt?

Oczywiście pytam czysto teoretycznie :)
kamilka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 09 maja 2008, 14:46

Post autor: kamilka »

Moim zdaniem było całkiem spoko:D W porównaniu do próbnej w marcu (mam na mysli tą trudniejsza wersje) była o niebo łatwiejsza.Pomijając zadanie z jednokładnością które mnie zirytowało i głupi błąd z trygonometrii to jest ok;D I dzięki Wam zadania. info!!!P rzez ostatni czas spedziłam tu sporo czasu. A TERAZ PORA SIE ODMÓŻDŻYĆ;D
ODPOWIEDZ