zad 1.Uzasadnij za pomoca rachunku we wspolrzednych obydwie wlasnosci rozdzielnosci mnozenia wzgledem dodawania dla wektorow i liczb
zad 2.Znajdz katy biegunowe wektorow [1,-1], [-3,3], [0,-4], [ \sqrt{3} ,1], [-1, \sqrt{3} ] dwoma sposobami:
odczytujac wartosc z rysynku
wyliczajac sinus i cosinus ze wspolrzednych wektora.
wektory cz2
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 102
- Rejestracja: 21 lut 2011, 19:05
- Podziękowania: 35 razy
- Płeć:
- alexx17
- Fachowiec
- Posty: 2084
- Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękowania: 38 razy
- Otrzymane podziękowania: 937 razy
- Płeć:
1.
\((t+s) \cdot v=(t+s)[V_x, V_y]=[(t+s)v_x, (t+s)V_y]=[tV_x+sV_x, tV_y+sV_y]=\\=[tV_x+tV_y]+[sV_x+sV_y]=t[V_x, V_y]+s[V_x, V_y]=tv+sv\)
2.
\(t(v+w)=t([V_x, V_y]+[W_x+W_y])=t([V_x+W_x, V_y+W_y])=\\=[t(V_x+W_x), t(V_y+W_y)]=[tV_x+tW_x, tV_y+tW_y]=\)[*]=tv+tw[/tex]
\(\)[*][/tex] reszta tak samo jak wyżej
\((t+s) \cdot v=(t+s)[V_x, V_y]=[(t+s)v_x, (t+s)V_y]=[tV_x+sV_x, tV_y+sV_y]=\\=[tV_x+tV_y]+[sV_x+sV_y]=t[V_x, V_y]+s[V_x, V_y]=tv+sv\)
2.
\(t(v+w)=t([V_x, V_y]+[W_x+W_y])=t([V_x+W_x, V_y+W_y])=\\=[t(V_x+W_x), t(V_y+W_y)]=[tV_x+tW_x, tV_y+tW_y]=\)[*]=tv+tw[/tex]
\(\)[*][/tex] reszta tak samo jak wyżej