1.Motocyklista jedzie z szybkoscia 60km/h.Mija go z przeciwka, długa na 150 m kolumna ciearówek jadaca z szybkoscia 48km/h. Jak długo trwa mijanie?
2.Na nieruchome ciało o masie 1 kg rozpoczęła działać pionowo do góry siła o wartości 30N. Po 3 sekundach jej działania energia całkowita i energia kinetyczna ciąła osiągnęła wartości??? i
Bardzo proszę o pomoc w roziązaniu zadań z fizyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 68
- Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 8 razy
\(1. \\
v_1 = 60 km/h = 16,(6) \\
v_2 = 48 km/h = 13,(3) m/s\\
s = 150 m \\
v = \frac{s}{t} \\
t = \frac{s}{v} \\
t = \frac{s}{v_1 + v_2} \\
t = \frac{150 m}{30 m/s} \\
t = 5 s\)
2.
\(t = 3 s\\
m = 1 kg\\
F_{wypadkowa} = 30 N - 10 N = 20 N\\
\\
a = Fw/m\\
a = \frac{20 kg * m/s^2}{1 kg} = 20 m/s^2 \\
s = \frac{at^2}{2} \\
s = \frac{20 m/s^2 * 9 s^2}{2} \\
s = 90 m\\
v = at = 20 m/s^2 * 3 s = 60 m/s \\
Ep = mgs = 1 kg * 10 m/s^2 * 90 m = 900 J \\
Ek = \frac{mv^2}{2} \\
Ek = \frac{1 kg * 3600 m^2/s^2}{2} = 1800 J \\
E_{calkowita} = Ep + Ek = 2700 J \\\)
Wyjaśnienie: Aby wyliczyć energię całkowitą, muszę mieć energię potencjalną i kinetyczną, które miało ciało po trzech sekundach. Najpierw więc wyliczam wypadkową siłę, która działa na ciało (odejmując od siły działającej w górę ciężar ciała, przy założeniu g = 10 m/s^2), następnie wysokość, jaką osiągnie po trzech sekundach ruchu oraz prędkość, jaką będzie wtedy miało. Mając te dane, wyliczam energię kinetyczną i potencjalną, a następnie sumuję je.
v_1 = 60 km/h = 16,(6) \\
v_2 = 48 km/h = 13,(3) m/s\\
s = 150 m \\
v = \frac{s}{t} \\
t = \frac{s}{v} \\
t = \frac{s}{v_1 + v_2} \\
t = \frac{150 m}{30 m/s} \\
t = 5 s\)
2.
\(t = 3 s\\
m = 1 kg\\
F_{wypadkowa} = 30 N - 10 N = 20 N\\
\\
a = Fw/m\\
a = \frac{20 kg * m/s^2}{1 kg} = 20 m/s^2 \\
s = \frac{at^2}{2} \\
s = \frac{20 m/s^2 * 9 s^2}{2} \\
s = 90 m\\
v = at = 20 m/s^2 * 3 s = 60 m/s \\
Ep = mgs = 1 kg * 10 m/s^2 * 90 m = 900 J \\
Ek = \frac{mv^2}{2} \\
Ek = \frac{1 kg * 3600 m^2/s^2}{2} = 1800 J \\
E_{calkowita} = Ep + Ek = 2700 J \\\)
Wyjaśnienie: Aby wyliczyć energię całkowitą, muszę mieć energię potencjalną i kinetyczną, które miało ciało po trzech sekundach. Najpierw więc wyliczam wypadkową siłę, która działa na ciało (odejmując od siły działającej w górę ciężar ciała, przy założeniu g = 10 m/s^2), następnie wysokość, jaką osiągnie po trzech sekundach ruchu oraz prędkość, jaką będzie wtedy miało. Mając te dane, wyliczam energię kinetyczną i potencjalną, a następnie sumuję je.