Wektory

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sylwia0619
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 102
Rejestracja: 21 lut 2011, 19:05
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

Wektory

Post autor: sylwia0619 »

1.Dany jest wektor a=[3,-4].Nzajdz wektor wpolliniowy jednostkowy z wektorem a.Ile jest takich wektorow?
2.Dane sa wektory a=[1,0] b[1,1] c[-1,0].Rozloz b wzgledem a i c.

Z gory dzieki za pomoc
sylwia0619
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 102
Rejestracja: 21 lut 2011, 19:05
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

Post autor: sylwia0619 »

w zad 2 nie da sie rozlozyc wektorow gdyz sa one liniowo zalezne i wektor b ma inny kierunek niz a i c tak?
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

sylwia0619 pisze:w zad 2 nie da sie rozlozyc wektorow gdyz sa one liniowo zalezne i wektor b ma inny kierunek niz a i c tak?
Też tak myślę. Ale może ktoś bardziej kompetentny potwierdzi bądź zaprzeczy.
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

2. Wektory piszę bez strzałek. a i e to wektory.
\(a=[3,-4]\\|a|=\sqrt{9+16}=5\\a=e \cdot |a|\\ [3,-4]=e \cdot 5 \\5[e_1, e_2]=[3,4]\\5e_1=3\\e_1= \frac{3}{5}\\5e_2=-4\\e_2=- \frac{4}{5}\\e=[ \frac{3}{5} , - \frac{4}{5}]\)

Według mnie tych wektorów może być nieskończenie wiele.
ODPOWIEDZ