log. w potędze - wykres

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Majka123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 69
Rejestracja: 26 lip 2008, 10:42

log. w potędze - wykres

Post autor: Majka123 »

Narysuj wykres funkcji określonej wzorem \(f(x)=4^ {\left|log_2(x-1) \right|}\)
Wyznacz te argumenty dla których wartości funkcji są równe \(log_ {\frac{ \sqrt{3} }{3} } \frac{1}{9}\)


doszłam do momentu
\(f(x)=4^ {\left|log_2(x-1) \right|}\) = \(2^ {\left|log_2(x-1)^2 \right|}\)= \(\left|(x-1)^2 \right|\) ale wykres w odp. w ogóle nie przypomina mojego :/
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Musisz rozpisać moduł względem znaku wyrażenia znajdującego się w module.
dla \(x\geq 2\) otrzymasz \(f(x)=(x-1)^2\) oraz dla \(1<x<2\) otrzymasz \(f(x)=\frac{1}{(x-1)^2}\)
Ostatnio zmieniony 07 maja 2009, 22:35 przez jola, łącznie zmieniany 2 razy.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(log_ {\frac{ \sqrt{3} }{3} } \frac{1}{9} = 4\)

z tego co przedstawiła jola (znowu się walnąłem :) )

\(x = 3 \ \text{lub} \ x = 1.5\)
ODPOWIEDZ