Wartość oczekiwana 2 zależnych zmiennych losowych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mikebike
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 03 paź 2011, 00:13
Płeć:

Wartość oczekiwana 2 zależnych zmiennych losowych

Post autor: mikebike »

Witam,
borykam się z rozwiązaniem takiego zadania:
\(E(e^{a*z_1+ b*z_2})\)
Gdzie:
z_1 i z_2 to zmienne losowe o rozkładzie standardowym normalnym ~N(0,1)
\(\rho=E(z_1z_2)\) - współczynnik korelacji
\(M= \begin{bmatrix}1&\rho\\ \rho&1 \end{bmatrix}\)

\(c= \begin{bmatrix}a\\b \end{bmatrix}\)

Z tego co wiem to wynik będzie wynosił chyba \(e^{1/2*c^{T}*M*c} (czyli \ po \ wymnozeniu \ macierzy \ =e^{1/2*(a^2+b^2+2*\rho*a*b)})\) ale nie wiem jak uzyskać to rozwiązanie :/
Wskazówką może być twierdzenie: Jeśli X~N(0,1) to \(E(e^{h*x})=e^{1/2*h^{2}}\)

Może ktoś się orientuje w tej tematyce i będzie potrafił mi pomóc :)
Z góry dziękuję za pomoc :)
ODPOWIEDZ