indukcja, ćwiecznie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 422
- Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
- Podziękowania: 94 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
indukcja, ćwiecznie
Indukcyjnie udowodnić:
\(2^n>n\)
to tak naprawdę muszę udowodnić, że
\(2^{n+1}>n+1\)
\(2^n 2>n+1\)
z założenia \(2^n>n\) więc pozostaje mi \(2>1\) co jest prawdą... nie wiem czy dobrze to robię...
i kolejny przykład
\(\frac{1}{ \sqrt{1} } + \frac{1}{ \sqrt{2} } + ... + \frac{1}{ \sqrt{n} } \ge \sqrt{n}\)
\(2^n>n\)
to tak naprawdę muszę udowodnić, że
\(2^{n+1}>n+1\)
\(2^n 2>n+1\)
z założenia \(2^n>n\) więc pozostaje mi \(2>1\) co jest prawdą... nie wiem czy dobrze to robię...
i kolejny przykład
\(\frac{1}{ \sqrt{1} } + \frac{1}{ \sqrt{2} } + ... + \frac{1}{ \sqrt{n} } \ge \sqrt{n}\)
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Znalazłam to z pierwiastkami:
http://www.matematyka.pl/162314.htm#p604997
http://www.matematyka.pl/162314.htm#p604997
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: indukcja, ćwiecznie
\(2\cdot 2^n>2\cdot n=n+n>n+1\)MrVonzky pisze: z założenia \(2^n>n\) więc pozostaje mi \(2>1\) co jest prawdą... nie wiem czy dobrze to robię...
-
- Stały bywalec
- Posty: 422
- Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
- Podziękowania: 94 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: indukcja, ćwiecznie
to w takim razie mam pytanie:
jest przykład:
założenie \(\frac{1}{1^2} + \frac{1}{2^2} +...+ \frac{1}{n^2} \le 2- \frac{1}{n}\)
teza \(\frac{1}{1^2} + \frac{1}{2^2} +...+ \frac{1}{n^2} +\frac{1}{(n+1)^2} \le 2-\frac{1}{n+1}\)
i analogicznie do tego linka co podałaś: zauważam, że skoro pierwsza nierówność jest prawdziwa, więc gdy dodam do niej z lewej strony wyrażenie \(\frac{1}{(n+1)^2}\) a z prawej \(\frac{1}{n}- \frac{1}{n+1}\) to otrzymam tezę. Więc wystarczy sprawdzić to co dodaję czy jest prawdą, mianowicie:
\(\frac{1}{(n+1)^2} \le \frac{1}{n}- \frac{1}{n+1}\)
.
.
.
a to po rozwiązaniu jest prawdą, więc teza jest prawdziwa ... może tak być?
jest przykład:
założenie \(\frac{1}{1^2} + \frac{1}{2^2} +...+ \frac{1}{n^2} \le 2- \frac{1}{n}\)
teza \(\frac{1}{1^2} + \frac{1}{2^2} +...+ \frac{1}{n^2} +\frac{1}{(n+1)^2} \le 2-\frac{1}{n+1}\)
i analogicznie do tego linka co podałaś: zauważam, że skoro pierwsza nierówność jest prawdziwa, więc gdy dodam do niej z lewej strony wyrażenie \(\frac{1}{(n+1)^2}\) a z prawej \(\frac{1}{n}- \frac{1}{n+1}\) to otrzymam tezę. Więc wystarczy sprawdzić to co dodaję czy jest prawdą, mianowicie:
\(\frac{1}{(n+1)^2} \le \frac{1}{n}- \frac{1}{n+1}\)
.
.
.
a to po rozwiązaniu jest prawdą, więc teza jest prawdziwa ... może tak być?
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Nie można dodawać do obu stron nierówności różnych wartości
przykładowo mamy
\(x<6\)
dodaję do lewej strony \(2\) do prawej \(3\)
mam:
\(x+2<6+3\)
\(x<7\)
mam dwa różne rozwiązania.
Chyba, że źle rozumuję.
przykładowo mamy
\(x<6\)
dodaję do lewej strony \(2\) do prawej \(3\)
mam:
\(x+2<6+3\)
\(x<7\)
mam dwa różne rozwiązania.
Chyba, że źle rozumuję.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: indukcja, ćwiecznie
Mój błąd, nie analizowałam rozwiązania z linka.
Potrzebny jest ktoś mądrzejszy ode mnie do odpowiedzi na to pytanie.
Potrzebny jest ktoś mądrzejszy ode mnie do odpowiedzi na to pytanie.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Sam nie wiem.
Z drugiej strony jeżeli x<6, to jest też <7.
Wrzuciłam linka na gadulec, może jutro ktoś się na ten temat wypowie.
Prawdę mówiąc, pierwszy raz spotkałam się z takim sposobem dowodzenia.
Z drugiej strony jeżeli x<6, to jest też <7.
Wrzuciłam linka na gadulec, może jutro ktoś się na ten temat wypowie.
Prawdę mówiąc, pierwszy raz spotkałam się z takim sposobem dowodzenia.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Stały bywalec
- Posty: 422
- Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
- Podziękowania: 94 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: indukcja, ćwiecznie
to też nie wiem jak ugryść
\(\sum_{k=2}^{n} \frac{1}{k^2}<1\)
po edycji, dzięki za zauważenie, już trochę późno... mam udownodnić indukcyjnie
\(\sum_{k=2}^{n} \frac{1}{k^2}<1\)
po edycji, dzięki za zauważenie, już trochę późno... mam udownodnić indukcyjnie
Ostatnio zmieniony 02 paź 2011, 02:26 przez MrVonzky, łącznie zmieniany 1 raz.