zbiory
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 01 paź 2011, 12:45
- Podziękowania: 43 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
zbiory
Proszę o pomoc. Nie wiem, czy to jest takie proste, czy takie trudne ;d
Dla podanego zbiorów\(A, B \subset R\) wyznaczyć \(A \cap B, A \cup B, B-A,A-B,A^{c},B^{c},A \Delta B\)
\(A=N, B=[2n: n\in N]\)
Dla podanego zbiorów\(A, B \subset R\) wyznaczyć \(A \cap B, A \cup B, B-A,A-B,A^{c},B^{c},A \Delta B\)
\(A=N, B=[2n: n\in N]\)
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1118 razy
- Płeć:
Re: zbiory
\(A=N\) - to zbiór liczb naturalnych
\(B=[2n: n\in N]\) - to zbiór liczb naturalnych parzystych
\(A \cap B=B\)
\(A \cup B=A\)
\(B-A=\empty\)
\(A-B=[2n+1:n\in N]\) - zbiór liczb nieparzystych
reszty oznaczeń niestety nie znam
\(B=[2n: n\in N]\) - to zbiór liczb naturalnych parzystych
\(A \cap B=B\)
\(A \cup B=A\)
\(B-A=\empty\)
\(A-B=[2n+1:n\in N]\) - zbiór liczb nieparzystych
reszty oznaczeń niestety nie znam
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 01 paź 2011, 12:45
- Podziękowania: 43 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Dzięki wielkie.
Co do zadania 2. Czy tu nie chodzi o to ?
Założę, że okrąg-a, trójkąt-b, kwadrat-c. Nie chce mi się przepisywać.
Podzbiory zbioru {a,b,c}- {a},{b},{c},{a,b}{a,c}{b,c}{a,b,c}. Dobrze ?
Co do zad. 3
Proszę o sprawdzenie.
\(A \cup B=A\) W związku z tym \(B \subset A\)
Co do b, to tu nie jestem pewien. Czy tu chodzi o to ? \((A \cup B) \subset A\) ??
Wtedy wychodziło by, że \(B \subset A\)
Co do pdpkt. C. Jeśli \(A-B=A\) To przecież jak dla mnie wychodzi zbiór pusty.. Wtedy zbiór B nie może zawierać się w A..
Pdpkt. d. jak w pdkt. b. \((B \subset A) \cap B\) Ale tego za bardzo nie rozumiem.
W zad. 1 \(A \Delta B\) to jest to samo co \((A-B) \cup (B-A)\)
Co do zadania 2. Czy tu nie chodzi o to ?
Założę, że okrąg-a, trójkąt-b, kwadrat-c. Nie chce mi się przepisywać.
Podzbiory zbioru {a,b,c}- {a},{b},{c},{a,b}{a,c}{b,c}{a,b,c}. Dobrze ?
Co do zad. 3
Proszę o sprawdzenie.
\(A \cup B=A\) W związku z tym \(B \subset A\)
Co do b, to tu nie jestem pewien. Czy tu chodzi o to ? \((A \cup B) \subset A\) ??
Wtedy wychodziło by, że \(B \subset A\)
Co do pdpkt. C. Jeśli \(A-B=A\) To przecież jak dla mnie wychodzi zbiór pusty.. Wtedy zbiór B nie może zawierać się w A..
Pdpkt. d. jak w pdkt. b. \((B \subset A) \cap B\) Ale tego za bardzo nie rozumiem.
W zad. 1 \(A \Delta B\) to jest to samo co \((A-B) \cup (B-A)\)
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1118 razy
- Płeć:
Re: zbiory
zadanie 1
\(A \Delta B=[2n+1:n\in N]\) - zbiór liczb nieparzystych
A co oznacza \(A^{c}\)?
zadanie 2 jest ok.
Dopisałabym jeszcze zbiór pusty.
zadanie 3
Która z relacji \(A \subset B\), czy \(B \subset A\) zachodzi, gdy:
\(a) A \cup B=A\)
dobrze
\(b)(A \cup B )\subset A\) - według mnie tak to powinno wyglądać i wtedy jest tak jak pisałeś czyli \(B \subset A\)
\(c)A-B=A\)
Zbiór pusty jest podzbiorem każdego zbioru, więc jeżeli przyjmiemy, że B jest zbiorem pustym, to będzie zachodziło \(B \subset A\)
\(d)B \subset (A \cap B)\) - chyba tak to bym zapisała. Wydaje mi się, że obie relację mogą zachodzić.
\(A \Delta B=[2n+1:n\in N]\) - zbiór liczb nieparzystych
A co oznacza \(A^{c}\)?
zadanie 2 jest ok.
Dopisałabym jeszcze zbiór pusty.
zadanie 3
Która z relacji \(A \subset B\), czy \(B \subset A\) zachodzi, gdy:
\(a) A \cup B=A\)
dobrze
\(b)(A \cup B )\subset A\) - według mnie tak to powinno wyglądać i wtedy jest tak jak pisałeś czyli \(B \subset A\)
\(c)A-B=A\)
Zbiór pusty jest podzbiorem każdego zbioru, więc jeżeli przyjmiemy, że B jest zbiorem pustym, to będzie zachodziło \(B \subset A\)
\(d)B \subset (A \cap B)\) - chyba tak to bym zapisała. Wydaje mi się, że obie relację mogą zachodzić.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 01 paź 2011, 12:45
- Podziękowania: 43 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Mam pytanie co do \(A \Delta B\) Skoro to równa się \((A-B)\cup (B-A)\) to chyba powinien być zbiór liczb nieparzystych, nie ?anka pisze:\(A=N\) - to zbiór liczb naturalnych
\(B=[2n: n\in N]\) - to zbiór liczb naturalnych parzystych
\(A \cap B=B\)
\(A \cup B=A\)
\(B-A=\empty\)
\(A-B=[2n+1:n\in N]\) - zbiór liczb nieparzystych
reszty oznaczeń niestety nie znam