1.Wioślarz płynie z prądem rzeki z szybkością 2m/s względem wody.Rzeka płynie z szybkością 0,5 m/s względem brzegów.
a) jaka jest szybkość wioślarza względem brzegów
b) w jakim czasie wioślarz przepłynie odległość między przystaniami |AB|=7.5km po tej położonymi po tej samej stronie rzeki
c) jak długo trwałaby podróż, gdyby wioślarz płynął pod prąd
zadania z fizyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
a)
Prędkość wioślarza płynącego z prądem rzeki to suma obu prędkości
\(v=2,5+0,5=2,5\frac{m}{s}\)
b)
\(s=vt\\t=\frac{s}{v}\\s=7,5km=7500m\\v=2,5\frac{m}{s}\\t=\frac{7500m}{2,5\frac{m}{s}}=3000s=50min\)
c)
Szybkość wioślarza płynącego pod prąd to różnica danych szybkości
\(v=2-0,5=1,5\frac{m}{s}\\t=\frac{7500m}{1,5\frac{m}{s}}=5000s=83min20s=1h23min20s\)
Prędkość wioślarza płynącego z prądem rzeki to suma obu prędkości
\(v=2,5+0,5=2,5\frac{m}{s}\)
b)
\(s=vt\\t=\frac{s}{v}\\s=7,5km=7500m\\v=2,5\frac{m}{s}\\t=\frac{7500m}{2,5\frac{m}{s}}=3000s=50min\)
c)
Szybkość wioślarza płynącego pod prąd to różnica danych szybkości
\(v=2-0,5=1,5\frac{m}{s}\\t=\frac{7500m}{1,5\frac{m}{s}}=5000s=83min20s=1h23min20s\)