znaleźć współczynnik stojący przy wyrazie \(x^{15}\) w dwumianie Newtona \((2x^3+2)^8\)
Jaki jest przepis na takieg typu zadania?
znaleźć współczynnik stojący przy...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\((a+b)^n=\sum_{k=0}^{n} {n \choose k} (a^{n-k}\cdot\ b^k)\)
Przepis:
najpierw pozbywamy się współczynnika liczbowego przed \(x\) (dla ułatwienia obliczeń)
\((2x^3+2)^8=256(x^3+1)^8\)
Zajmieny się najpierw \((x^3+1)^8\)
Dwumian Newtona
\((a+b)^n=\sum_{k=0}^{n} {n \choose k} (a^{n-k}\cdot\ b^k)\)
U nas \(a=x^3,b=1,n=8\)
\((x+2)^8=\sum_{k=0}^{8} {8 \choose k} (x^{3(8-k)}\cdot\ 1^k)\)
Ponieważ interesuje nas współczynnik przy \(x^{15}\), więc
\(x^{3(8-k)}=x^{15}\)
\(3(8-k)=15\)
\(k=3\)
czyli
\({8 \choose k}={8 \choose 3}=56\)
zatem współczynnik przy \(x^{15}\) jest równy \(256 \cdot 56=14336\)
Przepis:
najpierw pozbywamy się współczynnika liczbowego przed \(x\) (dla ułatwienia obliczeń)
\((2x^3+2)^8=256(x^3+1)^8\)
Zajmieny się najpierw \((x^3+1)^8\)
Dwumian Newtona
\((a+b)^n=\sum_{k=0}^{n} {n \choose k} (a^{n-k}\cdot\ b^k)\)
U nas \(a=x^3,b=1,n=8\)
\((x+2)^8=\sum_{k=0}^{8} {8 \choose k} (x^{3(8-k)}\cdot\ 1^k)\)
Ponieważ interesuje nas współczynnik przy \(x^{15}\), więc
\(x^{3(8-k)}=x^{15}\)
\(3(8-k)=15\)
\(k=3\)
czyli
\({8 \choose k}={8 \choose 3}=56\)
zatem współczynnik przy \(x^{15}\) jest równy \(256 \cdot 56=14336\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Stały bywalec
- Posty: 422
- Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
- Podziękowania: 94 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: znaleźć współczynnik stojący przy...
a wymyśliłem sobie jeszcze takie dwa przykłady... możecie je rozwiązać, będzie mi łatwiej z analizą po większej ilości przykładów.
Znajdź wpsółczynnik przy \(x^{12}\)w dwumianie Newtona \((3x^3+8)^{13}\) lub \((3x^3+x^{-4})^{14}\)
Znajdź wpsółczynnik przy \(x^{12}\)w dwumianie Newtona \((3x^3+8)^{13}\) lub \((3x^3+x^{-4})^{14}\)
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: znaleźć współczynnik stojący przy...
\((3x^3+8)^{13}=\sum_{k=0}^{13} {13 \choose k} ((3x^3)^{(13-k)}\cdot\ 8^k)\)
\((3x^3)^{(13-k)}=ax^{12}\)
\(13-k=4\)
\(9=k\)
\({13 \choose 9} ((3x^3)^{(4)}\cdot\ 8^9)=715 \cdot 81x^{12} \cdot 134217728=7773219717120x^{12}\)
\((3x^3)^{(13-k)}=ax^{12}\)
\(13-k=4\)
\(9=k\)
\({13 \choose 9} ((3x^3)^{(4)}\cdot\ 8^9)=715 \cdot 81x^{12} \cdot 134217728=7773219717120x^{12}\)
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: znaleźć współczynnik stojący przy...
\((3x^3+x^{-4})^{14}\)
Dobrze spisałeś ten przykład?
Tam nie będzie wyrazu o wykładniku 12.
Dobrze spisałeś ten przykład?
Tam nie będzie wyrazu o wykładniku 12.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Może być ten wyżej tylko inny wykładnik. Czyli szukam współczynnika przy \(x^7\)
\((3x^3+x^{-4})^{14}=\sum_{k=0}^{14} {14 \choose k} [(3x^3)^{(14-k)}\cdot (x^{-4})^{k}]\)
\((3x^3)^{14-k}(x^{-4})^{k}=ax^7\)
\(3^{14-k}x^{42-7k}=ax^7\)
\(42-7k=7\)
\(k=5\)
czyli:
\({14 \choose k} [(3x^3)^{(14-k)}\cdot (x^{-4})^{k}={14 \choose 5} [(3x^3)^{(14-5)}\cdot\ (x^{-4})^{5}=\\2002 \cdot 3^9x^{7}=2002 \cdot 19683x^7=39405366x^7\)
\((3x^3+x^{-4})^{14}=\sum_{k=0}^{14} {14 \choose k} [(3x^3)^{(14-k)}\cdot (x^{-4})^{k}]\)
\((3x^3)^{14-k}(x^{-4})^{k}=ax^7\)
\(3^{14-k}x^{42-7k}=ax^7\)
\(42-7k=7\)
\(k=5\)
czyli:
\({14 \choose k} [(3x^3)^{(14-k)}\cdot (x^{-4})^{k}={14 \choose 5} [(3x^3)^{(14-5)}\cdot\ (x^{-4})^{5}=\\2002 \cdot 3^9x^{7}=2002 \cdot 19683x^7=39405366x^7\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.