Przekształcenie wzoru

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
choZagramy
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 11 maja 2011, 21:37
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Przekształcenie wzoru

Post autor: choZagramy »

\(I=\frac {P} {4 \pi r^2}\)

Przekształć wzór w taki sposób, by obliczyć r.
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: Przekształcenie wzoru

Post autor: Lbubsazob »

\(I= \frac{P}{4\pi r^2} \\
4I\pi r^2=P \\
r^2= \frac{P}{4I\pi} \\
r=\pm \sqrt{\frac{P}{4I\pi}}\)
ODPOWIEDZ