Praca semstralna USTNA, Prosze o rozwiazanie i wylumaczenie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agatos7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 22 kwie 2009, 22:09
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Praca semstralna USTNA, Prosze o rozwiazanie i wylumaczenie

Post autor: agatos7 »

Mam takie zagadnienia na egzamin ustny z mamy bym chciala sie dobrze do niego przygotowac i prosze was o pomoc.:)

Zadanie 1.
Odcinki o długościach |AB|=138m. i |CB|=48m. oraz |EF|=32m. i |FG|=92m. są bokami prostokątow ABCD i EFGH. Czy te prostokaty są podobne? Jezeli tak, to podaj skale podobienstwa i wskaz ktore odcinki sa propocjonalne.

Zadanie 2.
Sformułuj twierdzenie Talesa. Podaj przykład zastosowania tego Twierdzenia.

Zadanie3. Sformułuj twierdzenie odwrotne do twierdzenia Talesa. Wiedząc, ze na rysunku |OA|=5cm, |AB|=4cm., |OA1|=7,5CM.,|A1B1|=6cm. okresl wzajemne położenie prostych k i l.
(rysunek, wyglada nastepujaco, kat ostry, kat jest zaznaczony koleczkiem, ten kat przecinaja 2 linie rownolegle do siebie k A, A1; l B i B1)

Zadanie 4.
Odcinek długosci 7cm. podziel konstrukcyjnie na trzy rowne czesci .

Zadanie 5.
Wymien cechy podobieństwa trojkataów? Dlaczego kazde dwa trojkaty równoboczne są podobne?

Zadanie 6.
Dane są długosci bokow dwoch trojkatow: 8; 12; 18 oraz 1,6; 2,4; 3,6 czy są one podobne?

Zadanie 7.
Dane są długosci bokow dwoch trojkatow: 6; 12; 14 oraz 3; 6; 8 czy są one podobne?

Zadanie 8.
Podaj definicje sinusa kata ostrego w trojkacie prostokatnym. W trojkacie prostokątnym:
ABC a=3, b=a, c=5. Oblicz sin alfa.

Zadanie 9.
Podaj definicje talesa kata lostrego w tojkacie prostokatnym. W trojkacie prostokatnym
ABC a=3, b= 3 pierwiastki z 3, c= 6. oblicz tg alfa

Zadanie 10.
Podaj definicje Cotangesa kąta ostrego w trojkacie prostokatny. w trojkacie prostokatym. w trojkacie prostokatnym.
ABC a =4 pierwiastkek z 3 b=4 c=8. olbicz ctg alfa.

Zadanie 11.
Oblicz wartosci pozostalych funkcji trygometrycznych wiedzac, ze:
a) sin alfa = trzy piąte
b) cos alfa= pięć trzynastych
i alfa jest katem ostry.

Zadanie 12.
Skonstruj trojkat ostry alfa, wiedzac
a) tg alfa = trzy czwarte
b) ctg alfa= piec dwunastych

Zadanie 13.
Czy istnieje tg alfa, gdy cos alfa = jedna druga a sin alfa dwie trzecie? Odpowiedz uzasadnij.

Zadanie 14.
Podaj wafrtosci funkcji trygometrycznych dla kontow ostrych trojkata prostokatnego o bokach 6cm, 8cm, 10cm.

Zadanie 15.
Co to jest zdanie w sesie logiki? podaj przyklad.

zadanie 16.
Wyznacz NWW I NWD liczb 124 i 206.

Zadanie 17.
zamien ulamek 0,(7) na ulamek zwykly.

Zadanie 18.
zamien ulamek zwykly z dokladnosci do
a) 0,1:piec siodmych, jedna szosta
b )00,1: jedna trzecia, dwie piate




No i to chyba wszytskie zadania, jakl cos to jeszce napisze z ktorymi bede miala problem, wiekszy.

P.S. Nie zapomicie wytlumaczyc plis;)
agatos7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 22 kwie 2009, 22:09
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Post autor: agatos7 »

******************************************
^^^

ZADANIE 19.
Majac dane zbiory :A- zbior trojkatow rownobocznych, B- zbior trojkatow rownoramiennych
a)A/\B
B)A\B
c)B\A
d)AuB


^^^^^^^^^
@@@####$$$$$%%%%%%
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

8,9,10 - poszukaj definicji w książce, podstaw dane i policz

11.
cos z jedynki trygonometrycznej, tg i ctg ze wzorów

13.
sprawdz czy zachodzi jedynka trygonometryczna

14.
podstaw do wzorów i oblicz
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ