rozwiąż nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
majcher77
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2009, 16:47
Podziękowania: 1 raz

rozwiąż nierówność

Post autor: majcher77 »

\(\frac {a+b+c}{3} \ge \sqrt[3]{abc}\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Chyba udowodnij, a nie rozwiąż.
Są jakieś żałożenia dotyczące liczb a, b, c?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
majcher77
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2009, 16:47
Podziękowania: 1 raz

Post autor: majcher77 »

sorki rzeczywiście udowodnij:)Właśnie o to chodzi że nie ma żadnych.
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

majcher77 pisze:Właśnie o to chodzi że nie ma żadnych.
Jak nie ma żadnych, to jest nie prawda. Wystarczy wstawić np a=-1,b=-1, c=2 :-)

Jeśli dla liczb nieujemnych, to w Wikipedii jest kilka dowodów nierówności między średnią arytmetyczną a średnią geometryczną nawet w ogólnym przypadku.
Patrz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Nierówność ... o_średnich

Dość prosty dowód dla trzech zmiennych polega na udowodnieniu najpierw nierówności dla dwóch i czterech liczb.
\((\sqrt{a}-\sqrt{b})^2\ge 0 \Rightarrow \frac{a+b}{2}\ge \sqrt{ab}\)

\(\frac{a+b+c+d}{4}\ge \frac{\sqrt{ab}+\sqrt{cd}}{2}\ge \sqrt[4]{abcd}\).

A dalej wstawiamy \(d=\frac{a+b+c}{3}\) i po przekształceniach mamy to co trzeba.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Znalazłam w necie dowód dla liczb nieujemnych:
\(x^3+y^3+z^3-3xyz = (x+y+z)(x^2+y^2+z^2-xy-xz-yz)=\\
(x+y+z)(\frac{(x-y)^2+(y-z)^2 +(z-x)^2}{2}) \geq 0\)

czyli
\(x^3+y^3+z^3-3xyz \geq 0\\
x^3+y^3+z^3\geq 3xyz\\
\frac{x^3+y^3+c^3}{3}\geq xyz\)


\(x=\sqrt[3]{a}\\
y=\sqrt[3]{b}\\
z=\sqrt[3]{c}\)


\(\frac{(\sqrt[3]{a})^3+(\sqrt[3]{a})^3+(\sqrt[3]{c})^3}{3}\geq \sqrt[3]{a} \cdot \sqrt[3]{b}\cdot \sqrt[3]{c}\)
\(\frac {a+b+c}{3} \ge \sqrt[3]{abc}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ