Środkowa trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Środkowa trójkąta
Dany jest wierzchołek A=(-7,0) trójkąta ABC i równanie prostej zawierającej bok BC: y= 3x-9. Środkowa AS zawiera się w prostej o równaniu y=0. Wysokość AD trójkąta podzieliła bok BC w stosunku IBDI : IDCI= 1:3. Oblicz współrzędne wierzchołków B i C.
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
oznaczenie Ax dotyczy wspolrzednej x'owej punktu A (odcięta)
z treści zadania wynika że punkt S (3, 0) dzieli odcinek CB na dwie (równe ) połowy, czyli (ze wzrou na srodek odcinka):
Cx+Bx=6
Cy = -By
szukamy punktu D, najpierw wzór prostej AD:
y = ax + b
ponieważ prostopadła do prostej BC, a = -1/3, podstawiamy współrzędne punktu A
0 = -7 * (-1/3) + b
b = -7/3
y = -1/3 x - 7/3
y = 3x - 9
D = ( 2, -3)
3*|BD| = |DC|, stosujemy wzór na długość odcinków
9 * ((Bx-2)^2 + (By+3)^2) = ((Cx-2)^2 + (Cy+3)^2)
i możemy rozwiązywać układ:
9 * ((Bx-2)^2 + (By+3)^2) = ((Cx-2)^2 + (Cy+3)^2)
Cx+Bx=6
Cy = -By
z treści zadania wynika że punkt S (3, 0) dzieli odcinek CB na dwie (równe ) połowy, czyli (ze wzrou na srodek odcinka):
Cx+Bx=6
Cy = -By
szukamy punktu D, najpierw wzór prostej AD:
y = ax + b
ponieważ prostopadła do prostej BC, a = -1/3, podstawiamy współrzędne punktu A
0 = -7 * (-1/3) + b
b = -7/3
y = -1/3 x - 7/3
y = 3x - 9
D = ( 2, -3)
3*|BD| = |DC|, stosujemy wzór na długość odcinków
9 * ((Bx-2)^2 + (By+3)^2) = ((Cx-2)^2 + (Cy+3)^2)
i możemy rozwiązywać układ:
9 * ((Bx-2)^2 + (By+3)^2) = ((Cx-2)^2 + (Cy+3)^2)
Cx+Bx=6
Cy = -By
Ostatnio zmieniony 05 maja 2009, 22:41 przez Pol, łącznie zmieniany 1 raz.