1. Oblicz podane wyrażenia, wynik przedstaw w postaci algebraicznej:
a) \(\frac{(1+2i)^2-(1-i)^3}{(3+2i)^3-(2+i)^2}\) Proszę o spr. mojej odp., która wynosi \(\frac{2i-1}{41i+13}\) jak jest źle, to proszę o rozpisanie zadania
b)\(\sqrt{3+4i}\) Proszę o spr. mojej odp., która wynosi \(z 0 =2+i , z 1 =-2-i\) jak jest źle, to proszę o rozpisanie zadania
2. Przedstawic liczby w postaci trygonometrycznej
a)z=\(\sqrt{3}-i\)Proszę o spr. mojej odp., która wynosi \(2 [cos(11 pi/6) +isin (11pi/6)]\) jak jest źle, to proszę o rozpisanie zadania
Mam pytanie jak się robi znak pi, jeśli chciałabym go zapisac symbolem ?
3.Sprawdź czy
(1+i)^(-6) = (1/8)i Tutaj mam problem, bo nie wiem jak to zrobic
Liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 2.
\(z=\sqrt{3} -i =2(\frac{\sqrt{3}}{2} -\frac{1}{2}i) =2(\cos \frac{11\pi}{6} +\sin \frac{11\pi}{6})\)
\(z=\sqrt{3} -i =2(\frac{\sqrt{3}}{2} -\frac{1}{2}i) =2(\cos \frac{11\pi}{6} +\sin \frac{11\pi}{6})\)
Kod: Zaznacz cały
\pi
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 1 a.
\(\frac{(1+2i)^2-(1-i)^3}{(3+2i)^3-(2+i)^2}=\frac{1+4i+4i^2-(1-3i+3i^2-i^3)}{27+54i+36i^2+8i^3-(4+4i+i^2)}=\frac{1+4i-4-1+3i+3-i}{27+54i-36-8i-4-4i+1}=\\=\frac{6i -1}{42i-12}=\frac{(6i-1)(42i+12)}{(42i-12)(42i+12)}=\frac{252i^2+72i -42i -12}{1764i^2 -144}=\\=\frac{30i-264}{-1908}=\frac{22}{159} -\frac{5}{318}i\)
\(\frac{(1+2i)^2-(1-i)^3}{(3+2i)^3-(2+i)^2}=\frac{1+4i+4i^2-(1-3i+3i^2-i^3)}{27+54i+36i^2+8i^3-(4+4i+i^2)}=\frac{1+4i-4-1+3i+3-i}{27+54i-36-8i-4-4i+1}=\\=\frac{6i -1}{42i-12}=\frac{(6i-1)(42i+12)}{(42i-12)(42i+12)}=\frac{252i^2+72i -42i -12}{1764i^2 -144}=\\=\frac{30i-264}{-1908}=\frac{22}{159} -\frac{5}{318}i\)