Punkt jest widoczny pod kątem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
michal89w
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 08 mar 2008, 14:26

Post autor: michal89w »

Mam pytanie co to znaczy, że punkt A jest widoczny z punktu B pod kątem 120`?
katia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 09 maja 2008, 18:43

Post autor: katia »

To jesli juz o tym mowa to ja mam pytanie do zadania wlasnie tego dotyczacego ;)
Znajdz taki punkt P lezacy na prostej l o rownaniu x=0, z którego odcinek AB, gdzie A= (4,0), B= (28,0), widac pod mozliwie najwiekszym katem.wyznacz ten kat.
(odpowiedz alfa= ok.49' (alfa=beta-gamma) gdzie tg beta= pierw z 7, a tg gamma =(pierw z 7)/7
Szczerze mowiac nawet nie tknelam tego zadania, bo wogole nie mam na nie pomyslu wiec jakby ktos je rozwiazal to by bylo bardzo milo:) dziekuje z gory:)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

michal89w pisze:Mam pytanie co to znaczy, że punkt A jest widoczny z punktu B pod kątem 120`?
To jest bez sensu, nic nie znaczy.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

katia pisze:To jesli juz o tym mowa to ja mam pytanie do zadania wlasnie tego dotyczacego ;)
Znajdz taki punkt P lezacy na prostej l o rownaniu x=0, z którego odcinek AB, gdzie A= (4,0), B= (28,0), widac pod mozliwie najwiekszym katem.wyznacz ten kat.
....
To jest punkt, w którym okrąg przechodzący przez A i B jest styczny do tej prostej. Trochę trudne do wytłumaczenia, potem wpiszę.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

katia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 09 maja 2008, 18:43

Post autor: katia »

ojej...to rzeczywiscie strasznie szatanskie :P
Awatar użytkownika
maciek1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53

Post autor: maciek1 »

tylko co to znaczy "widąc"
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Dzięki.
ODPOWIEDZ