Masa Atomowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mmmagdamm2
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 21 wrz 2011, 17:49
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Masa Atomowa

Post autor: mmmagdamm2 »

jądro pewnego pierwiastka zawiera 19 nukleonów:
a) podaj wartość masy atomowej (zaokrąglij do liczb całkowitych)
b) oblicz masę jednego atomu tego pierwiastka wyrażoną w gramach.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(a) m_A\simeq 19
b)m=\frac{m_A}{N_A}=\frac{19}{6,022\cdot 10^{23}}\simeq3,16\cdot 10^{-23}\)
ODPOWIEDZ