pochodne cząstkowe z ln

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamilka91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 11 wrz 2011, 14:29
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

pochodne cząstkowe z ln

Post autor: kamilka91 »

wyznaczyć f''xy oraz f''yy dla funkcji f(x,y)=y^4 ln(x^2 y)
proszę o pomoc.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(f'_x=\frac{y^4}{x^2y}\cdot2x=\frac{2y^3}{x}\\f'_y=\frac{4y^3}{x^2y}=\frac{4y^2}{x^2}\\f"_{xy}=\frac{6y}{x}\\f"_{yx}=-\frac{8y^2}{x^3}\)
ODPOWIEDZ