Reakcje tlenków kwasowych z wodorotlenkami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Reakcje tlenków kwasowych z wodorotlenkami

Post autor: komar89 »

Proszę o wyjasnienie poniższych reakcji tlenków kwasowych z zasadami:

Rozpisanie krok po kroku skąd bierze się prawa strona

\(SO_2+2NaOH---->Na_2SO_3+H_2O\)

\(N_2O_3+2NaOH----->2NaNO_2+H_2O\)
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

W reakcjach patrz na wartościowość . 1. substraty siarka = 4
tlen = - 2 ( a są dwa tleny - temu to nie jest jon , bo razem zero ) .
Na = 1
OH = - 1
produkty
S = 4 , wyobraź sobie kwas siarkowy ( IV ) - wzór \(H_2SO_3\)
zamiast H masz Na .
2. reakcja Azot = 3 ( 2 azoty )
tlen = -2 ( 3 tleny )
produkty :
wyobraź sobie kwas \(HNO_2\) azotowy III. i znów zamiast H , masz Na.
Poza tym musisz wiedzieć , że :
wodorotlenek metalu + tlenek niemetalu → sól + woda (dotyczy tylko soli kwasów tlenowych);
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

słaba nazwa tematu : P mało mówi o tym , co tu jest : P ...
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Post autor: komar89 »

Czyli muszę znać konkretne wzory kwasów na pamięć, a czy istnieje metoda żeby dojść do postaci po prawej strronie bez wiedzy o konkretnych wzorach ?
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

nie , kwasy musisz znać ... Lepiej Ci radzę. Bo jakby było zamiast Na - 1 wartościowego, jakiś pierwiastek z 2 grupy, to musisz wiedzieć , czy we wzorze kwasu jest H2 , czy H . np. \(H_2SO_4 zamiast H - magnez
\( MgSO_4\) bo mg 2 wartosciowe. Ciężko zrozumieć przedmiot, jak nie wiesz skąd się co wzięło ..
Kliknij kciuk do góry przy poście, jak pomogłem Ci.\)
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Post autor: komar89 »

Mam jeszcze problem z nastepującymi reakcjami prosze o wyjasnienei krok po kroku jak w poprzednich przykładach:)
Skąd bierze się taki zapiś przy tlenkach amfoterycznych ?
Czy istnieje mozliwość innego zapisu produktów reakcji ?
Proszę o wyjaśnienie metod :)

a) \(Al_2O_3+2NaOH+H_2O ----->2Na[Al(OH)_4]\)

b) \(ZnO+2NaOH+H_2O----->Na_2[Zn(OH)_4]\)

c) \(P_4O_{10}+12NaOH--------> 4Na_3PO_4+6H_2O\)
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

c) kwas masz : \(H_3PO_4\)
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Re: Reakcje tlenków kwasowych z wodorotlenkami

Post autor: KamilWit »

Jak coś jak dorzucacz, później, to zakładasz nowy temat.
b) Zn = 2
O = - 2
Na = 1
OH = - 1
produkty :\(Zn(OH)_4\)
jest dwuwartościowe, jako całość, stąd 2Na . I wtedy z lewej piszesz 2Na. Woda to - OH ; H .
Więc 3 grupy OH i od Cynku Tlen O + wodór wody dają 4 grupę OH.
Analogicznie a), to są tzw. związki kompleksowe. skojarz " kompleks " : P . i bedziesz pamietal : P.
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Post autor: komar89 »

prosze jeszzce o a)
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

a w a) na pewno dobrze napisana reakcja ? Poza tym te związki kompleksowe, to ja do tej pory w ogóle w liceum nie miałem , a jestem w 3 klasie : P ... W gim. to chyba na pamięciówkę dali : P ..
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Post autor: komar89 »

o kmam jeszcze jedna reakcje ale napisze w nowym poscie prosze o pomoc :)
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Re: Reakcje tlenków kwasowych z wodorotlenkami

Post autor: komar89 »

CZy zapisanie reakcji tlenku cynku w poniższej będzię równoważne z wczesniejszym zapisem

\(ZnO+2NaOH----->Na_2ZnO_2+H_2O\)
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2011, 11:10 przez komar89, łącznie zmieniany 1 raz.
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Re: Reakcje tlenków kwasowych z wodorotlenkami

Post autor: komar89 »

komar89 pisze:
KamilWit pisze:Jak coś jak dorzucacz, później, to zakładasz nowy temat.
b) Zn = 2
O = - 2
Na = 1
OH = - 1
produkty :\(Zn(OH)_4\)
jest dwuwartościowe, jako całość, stąd 2Na . I wtedy z lewej piszesz 2Na. Woda to - OH ; H .
Więc 3 grupy OH i od Cynku Tlen O + wodór wody dają 4 grupę OH.
Analogicznie a), to są tzw. związki kompleksowe. skojarz " kompleks " : P . i bedziesz pamietal : P.

Dlaczego \(Zn(OH)_4\) jest dwuwartościowe jako całość ?
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2011, 11:15 przez komar89, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Re: Reakcje tlenków kwasowych z wodorotlenkami

Post autor: KamilWit »

\(Al_2O_3+2NaOH+ 3H_2O ----->2Na[Al(OH)_4]\)
ej no, nie wysłało się ! .
żesz źle reakcje napisał .... 2 wartościowe bo : Zn = 2
OH = -1
razem dają - 2. Stąd \(Na_2\) bo Na = 1
razem dają - 2 , tzn. mogą przyłaczyć Magnez - który ma 2+ , albo \(Na_2\) który ma 2 * 1 , żeby wyszło razem zero .
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2011, 20:52 przez KamilWit, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Re:

Post autor: KamilWit »

a) \(Al_2O_3+2NaOH+3H_2O ----->2Na[Al(OH)_4]\)

Zobacz :
jedziesz od strony produktów :
masz 2 Na
2 * [ Al \(OH_4\) ]
w środku Al = 3+ - 4 OH = - 1
Stąd jedno Na przed tym powinno stać, uzupełniając glin, wstawiasz duża 2. przed. Stąd też \(2Na

\\ a nie Na_2\)
substraty - 2NaOh - 2 OH + 3 tleny od glinu + 3 wodory z wody + 3 OH z wody = 8 OH .
ODPOWIEDZ