Latwa Calka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mateqi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 75
Rejestracja: 26 kwie 2011, 18:31
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Latwa Calka

Post autor: mateqi »

Czesc, mam maly problem z jedna calka bo w zeszycie na lekcji wychodzi inny wynik niz ja sam robie dlatego chcialbym prosic kogos o zrobienie tego krotkiego przykladu krok po kroku zeby mial pewnosc jak powinno sie to zrobic :) z gory dzieki.

Przyklad: \(\sqrt{ \frac{1}{x} }\) ( nie bardzo moge sie polapac z latexem ;/ )
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: Latwa Calka

Post autor: Lbubsazob »

\(\sqrt{ \frac{1}{x} }= \frac{1}{\sqrt{x}} =x^{-\frac{1}{2}}\)

\(\int x^{-\frac{1}{2}}\mbox{d}x=2\sqrt{x}+C\)
506
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 15 wrz 2011, 20:07
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy

Re: Latwa Calka

Post autor: 506 »

\(\int_{}^{} x^{-\frac{1}{2}}dx=2x^{\frac{1}{2}}+C\)
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2011, 18:01 przez 506, łącznie zmieniany 1 raz.
mateqi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 75
Rejestracja: 26 kwie 2011, 18:31
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: mateqi »

ok dzieki a moglbys jeszcze zrobic z tego pochodna ? z tego samego przykladu?
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: Latwa Calka

Post autor: Lbubsazob »

\(\left(x^{-\frac{1}{2}} \right)'=-\frac{1}{2}x^{-\frac{3}{2}}\)
mateqi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 75
Rejestracja: 26 kwie 2011, 18:31
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Latwa Calka

Post autor: mateqi »

bo szczerze mowiac myslalem o pochodnej a napisalem w tresci calka ;/
506
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 15 wrz 2011, 20:07
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy

Re: Latwa Calka

Post autor: 506 »

\((2x^{\frac{1}{2}}+C)' = 2 \cdot \frac{1}{2}x^{\frac{1}{2}-1}=x^{-\frac{1}{2}}\)
mateqi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 75
Rejestracja: 26 kwie 2011, 18:31
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: mateqi »

ooo super dzieki to pewnie zle przepisalem bo w zeszycie mam cos takiego : 1/2*pierwiastek (1/x)
ODPOWIEDZ