1. miary kątów wewnętrznych trójkąta są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz tangens najmniejszego kąta, jeżeli największy kąt ma miarę 75 (stopni).
2.dane są liczby: p=25 1/2 * (0,25)^-2 * (0,5)^-1 /(ułamek to teraz znajuje sie na dole ) 2^3 * 5^0, q= 3^-5 * (1/9) ^-2 /(ułamek to teraz znajuje sie na dole) 27^2/3. wyznacz liczbe s tak aby p,q,s były odpowiednio 1, 2 i 3 wyrazem ciągu arytmetycznego.
Błagam
ciągi arytmetyczne! błagam pomóżćie :((
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 04 maja 2009, 14:58
w czym masz problem? konkretnie
1) wskazówka- suma kątów w trójkącie równa sie 180.
edit
\(tg 45^{o}\) jesli nie wiesz z lekcji, nie chce ci sie zajrzec do tablic matematycznych, czas byś sama go wyliczyła.
Narysuj kwadrat, przekatna, zaznacz bok jako 'x' i policz\(tg 45^{o}\) (45 stopni to oczywiscie kat pomiedzy, przekatna, a bokiem kwadratu
2) zaprezentuj swoje obliczenia, powiemy co jest źle
1) wskazówka- suma kątów w trójkącie równa sie 180.
edit
\(tg 45^{o}\) jesli nie wiesz z lekcji, nie chce ci sie zajrzec do tablic matematycznych, czas byś sama go wyliczyła.
Narysuj kwadrat, przekatna, zaznacz bok jako 'x' i policz\(tg 45^{o}\) (45 stopni to oczywiscie kat pomiedzy, przekatna, a bokiem kwadratu
2) zaprezentuj swoje obliczenia, powiemy co jest źle
Ostatnio zmieniony 04 maja 2009, 16:41 przez Greeh, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 04 maja 2009, 14:58
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 04 maja 2009, 14:58
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 04 maja 2009, 14:58
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 04 maja 2009, 14:58
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Zrób rysunek i oznacz kolejno od lewej na dole wierzchołki ABC. (kąt 45 po lewej na dole, przy wierzchołku A)
Poprowadź wysokośc z wierzchołka C. Na podstawie AB oznacz punkt przecięcia wysokości z podstawą przez D. Trójkąt ADC będzie równoramienny |AD|=|CD|
\(tg45^o=\frac{|CD|}{|AD|}=\frac{|CD|}{|CD|}=1\)
Drugiego nie jestem w stanie rozszyfrować. Możesz zapisać to w Latex?
Poprowadź wysokośc z wierzchołka C. Na podstawie AB oznacz punkt przecięcia wysokości z podstawą przez D. Trójkąt ADC będzie równoramienny |AD|=|CD|
\(tg45^o=\frac{|CD|}{|AD|}=\frac{|CD|}{|CD|}=1\)
Drugiego nie jestem w stanie rozszyfrować. Możesz zapisać to w Latex?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.