Stosując proces ortogonalizacji Gama Schmidta do podprzestrzeni \(W=lin((1,1,1,1),(2,0,1,1),(5,1,1,5))\) przestrzeni unitarnej \(R^{4}\) z kanonicznym iloczynem skalarnym, wyznaczyć bazę ortogonalną podprzestrzeni W. Znaleź rzut prostopadły w wektora v=[6,5,3,0] na podprzestrzeni W
Z góry dzięki
baza ortogonalna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
\(u_1=(1,1,1,1)
u_2=(2,0,1,1)-\frac{\<(1,1,1,1),(2,0,1,1)\>(1,1,1,1)}{\<(1,1,1,1),(1,1,1,1)\>}=(2,0,1,1)-\frac{4(1,1,1,1)}{4}=(2,0,1,1)-(1,1,1,1)=(1,-1,0,0)
u_3=(5,1,1,5)-\frac{\<(1,1,1,1),(5,1,1,5)\>(1,1,1,1)}{\<(1,1,1,1),(1,1,1,1)\>}-\frac{\<(1,-1,0,0),(5,1,1,5)\>(1,-1,0,0)}{\<(1,-1,0,0),(1,-1,0,0)\>}=
=(5,1,1,5)-\frac{12(1,1,1,1)}{4}-\frac{4(1,-1,0,0)}{2}=(5,1,1,5)-(3,3,3,3)-(2,-2,0,0)=(0,0,-2,2)
W=\mbox{lin} ((1,1,1,1),(1,-1,0,0),(0,0,-2,2))
P_v=\frac{\<(6,5,3,0),(1,1,1,1)\>(1,1,1,1)}{\<(1,1,1,1),(1,1,1,1)\>}+\frac{\<(6,5,3,0),(1,-1,0,0)\>(1,-1,0,0)}{\<(1,-1,0,0),(1,-1,0,0)\>}+\frac{\<(6,5,3,0),(0,0,-2,2)\>(0,0,-2,2)}{\<(0,0,-2,2),(0,0,-2,2)\>}=
=\frac{14(1,1,1,1)}{4}+\frac{(1,-1,0,0)}{2}+\frac{-6(0,0,-2,2)}{8}=\frac{7}{2}(1,1,1,1)+\frac{1}{2}(1,-1,0,0)-\frac{3}{4}(0,0,-2,2)
P_v=\(4,3,5,2\) {\text w bazie standardowej}
P_v=\(\frac{7}{2},\frac{1}{2},-\frac{3}{4}\) {\text w bazie ortogonalnej}\)
u_2=(2,0,1,1)-\frac{\<(1,1,1,1),(2,0,1,1)\>(1,1,1,1)}{\<(1,1,1,1),(1,1,1,1)\>}=(2,0,1,1)-\frac{4(1,1,1,1)}{4}=(2,0,1,1)-(1,1,1,1)=(1,-1,0,0)
u_3=(5,1,1,5)-\frac{\<(1,1,1,1),(5,1,1,5)\>(1,1,1,1)}{\<(1,1,1,1),(1,1,1,1)\>}-\frac{\<(1,-1,0,0),(5,1,1,5)\>(1,-1,0,0)}{\<(1,-1,0,0),(1,-1,0,0)\>}=
=(5,1,1,5)-\frac{12(1,1,1,1)}{4}-\frac{4(1,-1,0,0)}{2}=(5,1,1,5)-(3,3,3,3)-(2,-2,0,0)=(0,0,-2,2)
W=\mbox{lin} ((1,1,1,1),(1,-1,0,0),(0,0,-2,2))
P_v=\frac{\<(6,5,3,0),(1,1,1,1)\>(1,1,1,1)}{\<(1,1,1,1),(1,1,1,1)\>}+\frac{\<(6,5,3,0),(1,-1,0,0)\>(1,-1,0,0)}{\<(1,-1,0,0),(1,-1,0,0)\>}+\frac{\<(6,5,3,0),(0,0,-2,2)\>(0,0,-2,2)}{\<(0,0,-2,2),(0,0,-2,2)\>}=
=\frac{14(1,1,1,1)}{4}+\frac{(1,-1,0,0)}{2}+\frac{-6(0,0,-2,2)}{8}=\frac{7}{2}(1,1,1,1)+\frac{1}{2}(1,-1,0,0)-\frac{3}{4}(0,0,-2,2)
P_v=\(4,3,5,2\) {\text w bazie standardowej}
P_v=\(\frac{7}{2},\frac{1}{2},-\frac{3}{4}\) {\text w bazie ortogonalnej}\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
a mi \(v_3\) wyszło inne i niewiem gdzie mam błąd
\(v_3=[5,1,1,3]-\frac{<[5,1,1,3],[1,1,1,1]>}{\parallel v_1\parallel ^2} v_1-\frac{<w_3,v_3>}{\parallel v_2\parallel ^2}v_2=
[5,1,1,3]-\frac{<[5,1,1,3],[1,1,1,1]>}{4} [1,1,1,1]-\frac{<[5,1,1,3],[1,-1,0,0]>}{2}[1,-1,0,0]=
[5,1,1,3]-\frac{5}{2} [1,1,1,1]-2[1,-1,0,0]=
[\frac{1}{2},\frac{1}{2}, \frac{-3}{2}, \frac{1}{2}]\)
\(v_3=[5,1,1,3]-\frac{<[5,1,1,3],[1,1,1,1]>}{\parallel v_1\parallel ^2} v_1-\frac{<w_3,v_3>}{\parallel v_2\parallel ^2}v_2=
[5,1,1,3]-\frac{<[5,1,1,3],[1,1,1,1]>}{4} [1,1,1,1]-\frac{<[5,1,1,3],[1,-1,0,0]>}{2}[1,-1,0,0]=
[5,1,1,3]-\frac{5}{2} [1,1,1,1]-2[1,-1,0,0]=
[\frac{1}{2},\frac{1}{2}, \frac{-3}{2}, \frac{1}{2}]\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Ze wzoru takiego: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ortogonali ... a-Schmidta. A baza ortonormalna to baza ortogonalna, której wektory mają długość \(1\), można ją otrzymać z bazy ortogonalnej, dzieląc każdy wektor przez jego długość