Obraz soczewki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 kwie 2009, 18:15
Obraz soczewki
Przed soczewką dwuwypukłą o promieniach krzywizny r1=6cm, r2=12cm,i n=1,5 ustawiono przedmiot o wysokości 9cm w odległości 20cm od soczewki. W jakiej odległośći od soczewki powstanie obraz, jaka będzie jego wysokość?
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 04 maja 2009, 19:10
Obliczamy zdolność skupiającą soczewki: z=(n-1)(1/r1 + 1/r2) => z=0,5*(1/(0,06m) + 1/(0,12m))=0,5*(150/6)D=0,5*25 D=12,5D.
Dane: h=9cm, x=20cm.
Obliczamy odległość obrazu od soczewki: z=1/x + 1/y => y=x/(xz-1)=0,2m/(0,2m*12,5D-1)=0,2m/1,5=ok. 13cm.
Obliczamy powiększenie: p=y/x=13cm/20cm=0,65.
Obliczymy wysokość obrazu: H=ph=0,65*9cm=5,85cm.
Mam nadzieję, że nie wkradł się tu żaden błąd rachunkowy.
Dane: h=9cm, x=20cm.
Obliczamy odległość obrazu od soczewki: z=1/x + 1/y => y=x/(xz-1)=0,2m/(0,2m*12,5D-1)=0,2m/1,5=ok. 13cm.
Obliczamy powiększenie: p=y/x=13cm/20cm=0,65.
Obliczymy wysokość obrazu: H=ph=0,65*9cm=5,85cm.
Mam nadzieję, że nie wkradł się tu żaden błąd rachunkowy.
