obliczyc objetosc bryly powstalej przez obrot dookola osi ox
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
obliczyc objetosc bryly powstalej przez obrot dookola osi ox
Prosze o pomoc i objasnienie jak wyliczyc to zadanie obliczyc objetosc bryly powstalej przez obrot dookola osi ox elipsy 8x^2−5y^2=40
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(8x^2+5y^2=40 \ \Rightarrow \ y=\pm \sqrt{8-\frac{8}{5} x^2}\)
to czy obrócimy górną część elipsy (+pierwiastek) czy dolną (-pierwiastek) to na to samo wyjdzie, więc obróćmy górną
objętość bryły powstałej przez obrót krzywej f(x) dookoła osi OX można wyliczyć ze wzoru:
\(V=\pi \int_a^b f^2(x)dx\)
z postaci kanonicznej odczytamy granice całkowania:
\(8x^2+5y^2=40 \ \Rightarrow \ \frac{x^2}{5}+\frac{y^2}{8}=1\)
\(V=\pi \int_{-\sqrt{5}}^{\sqrt{5}} (8-\frac{8}{5}x^2)dx=2\pi \int_0^{\sqrt{5}} (8-\frac{8}{5} x^2)dx=2\pi(8x-\frac{8}{15}x^3)|_0^{\sqrt{5}}=2\pi (8\sqrt{5}-\frac{8}{15} \cdot 5\sqrt{5})=\\=2\pi (8\sqrt{5}-\frac{8}{3}\sqrt{5})=\frac{32}{3}\sqrt{5} \pi\)
to czy obrócimy górną część elipsy (+pierwiastek) czy dolną (-pierwiastek) to na to samo wyjdzie, więc obróćmy górną
objętość bryły powstałej przez obrót krzywej f(x) dookoła osi OX można wyliczyć ze wzoru:
\(V=\pi \int_a^b f^2(x)dx\)
z postaci kanonicznej odczytamy granice całkowania:
\(8x^2+5y^2=40 \ \Rightarrow \ \frac{x^2}{5}+\frac{y^2}{8}=1\)
\(V=\pi \int_{-\sqrt{5}}^{\sqrt{5}} (8-\frac{8}{5}x^2)dx=2\pi \int_0^{\sqrt{5}} (8-\frac{8}{5} x^2)dx=2\pi(8x-\frac{8}{15}x^3)|_0^{\sqrt{5}}=2\pi (8\sqrt{5}-\frac{8}{15} \cdot 5\sqrt{5})=\\=2\pi (8\sqrt{5}-\frac{8}{3}\sqrt{5})=\frac{32}{3}\sqrt{5} \pi\)
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
Re: obliczyc objetosc bryly powstalej przez obrot dookola os
\(8- \frac 85 x^2\) jest parabolą symetryczną względem osi OY, zatem całka od \(-\sqrt 5\) do \(\sqrt 5\) to jest to samo co dwie calki od \(0\) do \(\sqrt 5\)lepki22 pisze:skad sie bierze 2pi ?
Re: obliczyc objetosc bryly powstalej przez obrot dookola os
dzikei wielki jestem kiepski z mamty i nowy na formu postaram sie bardziej ogarnac w najlblizszym czasieewelawwy pisze:\(8- \frac 85 x^2\) jest parabolą symetryczną względem osi OY, zatem całka od \(-\sqrt 5\) do \(\sqrt 5\) to jest to samo co dwie calki od \(0\) do \(\sqrt 5\)lepki22 pisze:skad sie bierze 2pi ?
Re: obliczyc objetosc bryly powstalej przez obrot dookola os
mogłbys sprawdzic czy to zadanie jest dobrze rozwiazane ta sama tresc tylko
\(9x^2\)+\(36y^2\)=\(324\)
\(36y^2\)=\(-9x^2\)+\(324\)
\(y=\)\(\sqrt{0,25x^2+9}\)
i V wychodzi mi \(72{\pi}\) czy prawidlowo ?
\(9x^2\)+\(36y^2\)=\(324\)
\(36y^2\)=\(-9x^2\)+\(324\)
\(y=\)\(\sqrt{0,25x^2+9}\)
i V wychodzi mi \(72{\pi}\) czy prawidlowo ?