Proszę o pomoc w sprawdzeniu zbieżności całki :
\(\int_{1}^{\infty}arctg \frac{1}{x}dx\)
Zbieżność całki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(\int arctg \frac{1}{x}dx=\int \left(x \right) 'arctg \frac{1}{x}dx= x arctg \frac{1}{x}-\int x \cdot \left( - \frac{1}{x^2} \right) \frac{1}{1+ \frac{1}{x^2} } dx=
x arctg \frac{1}{x}+\int \frac{x}{x^2+ 1 } dx=
x arctg \frac{1}{x}+ \frac{1}{2} \int \frac{2x}{x^2+ 1 } dx=
x arctg \frac{1}{x}+ \frac{1}{2} ln |x^2+ 1| +C\)
No to rozbieżna, bo
\(\int_1^ \infty arctg \frac{1}{x}dx= \left [x arctg \frac{1}{x}+ \frac{1}{2} ln |x^2+ 1| \right]_1^ \infty=
\lim_{x\to \infty } \left(x arctg \frac{1}{x}+\frac{1}{2} ln |x^2+ 1 | \right) -\lim_{x\to 1 } \left(x arctg \frac{1}{x}+\frac{1}{2} ln |x^2+ 1 | \right)\)
natomiast
\(\lim_{x\to \infty } x arctg \frac{1}{x} =1\)
\(\lim_{x\to \infty } \frac{1}{2} ln |x^2+ 1 |= \infty\)
\(\lim_{x\to 1 } x arctg \frac{1}{x}= \frac{ \pi }{4}\)
\(\lim_{x\to 1 } \frac{1}{2} ln |x^2+ 1|= ln \sqrt{2}\)
Ale to dziwne..., na oko wygląda na zbieżną ... (sprawdź rachunki, jeśli znajdziesz błąd to pisz , sama jestem ciekawa )
x arctg \frac{1}{x}+\int \frac{x}{x^2+ 1 } dx=
x arctg \frac{1}{x}+ \frac{1}{2} \int \frac{2x}{x^2+ 1 } dx=
x arctg \frac{1}{x}+ \frac{1}{2} ln |x^2+ 1| +C\)
No to rozbieżna, bo
\(\int_1^ \infty arctg \frac{1}{x}dx= \left [x arctg \frac{1}{x}+ \frac{1}{2} ln |x^2+ 1| \right]_1^ \infty=
\lim_{x\to \infty } \left(x arctg \frac{1}{x}+\frac{1}{2} ln |x^2+ 1 | \right) -\lim_{x\to 1 } \left(x arctg \frac{1}{x}+\frac{1}{2} ln |x^2+ 1 | \right)\)
natomiast
\(\lim_{x\to \infty } x arctg \frac{1}{x} =1\)
\(\lim_{x\to \infty } \frac{1}{2} ln |x^2+ 1 |= \infty\)
\(\lim_{x\to 1 } x arctg \frac{1}{x}= \frac{ \pi }{4}\)
\(\lim_{x\to 1 } \frac{1}{2} ln |x^2+ 1|= ln \sqrt{2}\)
Ale to dziwne..., na oko wygląda na zbieżną ... (sprawdź rachunki, jeśli znajdziesz błąd to pisz , sama jestem ciekawa )
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć: