Lokaty pienieżne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sonix
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 19 mar 2011, 15:14
Płeć:

Lokaty pienieżne

Post autor: sonix »

1.Pan Nowak ulokował w banku kwotę 6000 zł na 7% w skali roku(procent prosty). Jaką sumę otrzyma po pięciu latach? Pomiń podatek od dochodów kapitałowych.
2. Pan Kowalski założył w banku lokatę w wysokości 10 000zł na procent składany. Po dwóch latach bank wypłacił mu 12 155,06 zł. Jakie było oprocentowanie tej lokaty w skali roku, jeśli bank kapitalizował odsetki co sześć miesięcy? Pomiń podatek od dochodów kapitałowych.

Bardzo proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie :)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

1.
\(K_n=K_0 \cdot (1+ \frac{p}{100})^n\\ K_5=6000 \cdot (1+0,07)^5=6000 \cdot 1,4025517=8415,31\)

n - liczba lat
Kn - kapitał końcowy
Ko- kapitał początkowy
p- oprocentowanie w skali roku
Aganiesiaw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 mar 2021, 19:56
Płeć:

Re: Lokaty pienieżne

Post autor: Aganiesiaw »

1.
K5=6000(1+5(7/100)
K5=6000(1+35/100)
K5=6000(135/100)
K5=8100
To jest zgodne z prawidłowym wynikiem
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Lokaty pienieżne

Post autor: korki_fizyka »

Aganiesiaw pisze: 09 mar 2021, 20:01 1.
K5=6000(1+5(7/100)
K5=6000(1+35/100)
K5=6000(135/100)
K5=8100
To jest zgodne z prawidłowym wynikiem
Źle to policzyłaś, bo dostanie 8415,31 zł pod warunkiem, ze odsetki będą co roku dopisywane do rachunku podstawowego a nie składane na osobnym, nieoprocentowanym koncie. Może po obejrzeniu tego filmu zrozumiesz swój błąd.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ