trójkąt

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
robak95
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 maja 2009, 10:34

trójkąt

Post autor: robak95 »

W trójkącie równoramiennym ABC ramię jest o 2cm krótsze od podstawy. Gdyby podstawę skrócic o 25% a kazde ramie wydluzyc o 15% otrzymano by trójkat rownoramienny o takim samym obwodzie ak trojkat ABC . jakie sa miary bokow trojkata abc???plis o pomoc, potrzebuje calego zapisu z wynikiem.....plis!!!!!!!!
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

a - długość ramienia trójkąta ABC
a+2 - długość podstwy trójkąta ABC
(a+2)-0,25(a+2) = 0,75(a+2)= 0,75a+1,5 - długość podstawy nowego trójkąta
a+0,15a = 1,15a - długość ramienia nowego trójkąta
2a+a+2 = 3a+2 - obwód trójkąta ABC jest równy obwodowi nowego trójkąta czyli 0,75a+1,5 +2*1,15a = 0,75a+1,5 + 2,3a =3,05a +1,5 stąd
3a+2 = 3,05a +1,5
-0,05a = -0,5
a=10

odp.: boki trójkąta ABC mają długości: 10,10,12
ODPOWIEDZ