Funkcja dwóch zmiennych i dziedzina funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcin898
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 13 wrz 2011, 12:40
Podziękowania: 7 razy

Funkcja dwóch zmiennych i dziedzina funkcji

Post autor: marcin898 »

\(f(x,y)=\frac{\ln xy}{\sqrt{4-x^2-y^2}} +\arcsin(x-1)\)

Dziekuje za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

\(\{4-x^2-y^2\ge 0\\
-1\le x-1 \le 1\\
xy>0\)
marcin898
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 13 wrz 2011, 12:40
Podziękowania: 7 razy

Re:

Post autor: marcin898 »

ewelawwy pisze:\(\{4-x^2-y^2\ge 0\\
-1\le x-1 \le 1\\
xy>0\)

A jak to się robi po kolei
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(4-x^2-y^2 \ge 0 \ \Rightarrow \ x^2+y^2 \le 4\)
jest to koło o promieniu 2 i środku w punkcie (0,0)

\(-1 \le x-1 \le 1 \ \Rightarrow \ 0\le x \le 2\)
to pas gdzie \(x\in <0,2>\) a y są liczbami rzeczywistymi

\(xy>0\)
to I i III ćwiartka układu współrzędnych

zsumuj te zbiory i zobaczysz jaka jest dziedzina funkcji
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

nie zsumuj ino "przetnij" ;) (dziedziną jest iloczyn (część wspólna) tych zbiorów)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

no tak.. powinien być iloczyn a nie suma
ODPOWIEDZ