pomocy - zadanie o wieku pań

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
iwomar32
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 wrz 2011, 19:45
Płeć:

pomocy - zadanie o wieku pań

Post autor: iwomar32 »

anna beata i celina rozmawiaja miedzy soba:
anna: jestem o 5 lat starsza od beaty
beata:jestem młodsza od celiny o 7 lat
celina: jestem o dwa lata starsza od anny.
ile lat maja te panie skoro najstarsza z nich ma 27 lat?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9862 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Anna jest starsza od Beaty, a Celina jest starsza od Anny, więc najstarsza jest Celina.
Celina ma więc 27lat.
Anna jest o 2 lata młodsza od Celiny, ma więc 25 lat.
Beata jest o 7 lat młodsza od Celiny, ma więc 20 lat.
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

a - wiek Anny
b - wiek Beaty
c - wiek Celiny

\(\begin{cases}a=b+5\\c-7=b\\c=a+2\\c=27 \end{cases}\)

Z tego wychodzi a=25, b=20
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9862 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Alex! To szkoła podstawowa!
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Oj :). Nie zauważyłem :)
ODPOWIEDZ