Procenty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jacekvr
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 07 lis 2010, 18:56
Podziękowania: 24 razy
Płeć:

Procenty

Post autor: jacekvr »

Cene pewnego towaru obnizono najpierw o 30% a nastepnie obnizono o 20%. zatem cene obnizono towaru o ? :

Prosze o pomoc
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

c- cena początkowa

Po pierwszej obniżce:
\(c-30%c=70%c=0,7c\)

Po drugiej obniżce:
\(0,7c-20%\cdot0,7c=0,7c-0,2\cdot0,7c=0,7c-0,14c=0,56c=56%c\)


Obniżono cenę o 100%-56%=44%
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Krótko:
\(0,80\cdot(0,70 c)=0,56c\)
Po dwóch obniżkach zostało 0,56 ceny pierwotnej,czyli 56% tej ceny.
100%c-56%c=44%c
Obniżono cenę aż o 44%.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ